Božinović: U Hrvatskoj nema nikakvih utamničenja

Beta pre 20 sati

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da nije bilo nikakvog "utamničenja" slučaju privođenja glumca Sergeja Trifunovića koji je danas na splitskom sudu osuđen na uslovnu kaznu od dva meseca zatvora zbog vređanja policije.

"Nikakvo utamničenje nije bilo, u trenutku kada je ta vest izašla, gospodin Trifunović je bio na slobodi i bilo mu je zakazano ročište. Toga nema, to nije naša praksa. Sudovi sude po zakonu", rekao je Božinović novinarima u Zagrebu upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o slučaju Trifunović.

On je naglasio da Hrvatska "nema zakone koji se tiču poznatih osoba i manje poznatih osoba, već da ima zakone po kojima odluku donosi sud".

"Kod nas u Hrvatskoj politika niti hapsi niti pušta", dodao je ministar upitan o Vučićevoj izjavi u kojoj je, među ostalim, rekao da hrvatske vlasti treba da razumeju da utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa.

Vučić je u izjavi pomenuo i slučaj pevačice Severine koju je nedavno srpska policija zadržala na granici na osnovu spiskova o verbalnim deliktima rekavši da je zbog toga pre nekoliko dana protiv Srbije vođena "opšta hajka".

Govoreći o Trifunoviću, Božinović je rekao da je dobio informaciju o presudi splitskog prekršajnog suda. "Splitska policijska uprava ove godina je izdala 210 takvih prijava, a na nivou Hrvatske 1.400 za vređanje i omalovažavanje službenih osoba. Čini mi se da u ovom trenutku policijska uprava mora izdati samo neko rešenje vezano uz Zakon o strancima", rekao je Božinović novinarima.

Glumac Sergej Trifunović danas je na sudu u Splitu zbog vređanja policije osuđen na uslovnu kaznu od dva meseca zatvora.

U zatvor neće ići ako u narednih godinu dana ne ponovo prekršaj. Po izlasku sa suda pristupio mu je policajac u civilu i ponovo ga odveo u policijsku stanicu da bi se utvrdila zakonitost njegovog boravka u Hrvatskoj, preneli su lokalni mediji.

Portparolka Opštinskog prekršajnog suda Marina Ivančević rekla je novinarima u Splitu da je presuda postala pravosnažna, jer se Trifunović odrekao prava na žalbu.

Glumac je završio na sudu pošto je u ponedeljak oko ponoći uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo, prilikom ulaska u Hrvatsku, i odveden u Split. Policija ga je ispitala i prijavila zbog toga što je prošlog septembra na društvenim mrežama vređao policiju.

Trifunović je u septembru prošle godine na splitskom sudu kažnjen zbog pet prekršaja u Splitu, a potom dobio i jednogodišnju zabranu ulaska i boravka u Evropskom ekonomskom prostoru, odnosno šengenskoj zoni.

Sve je počelo zbog incidenta na plaži na koju je Trifunovoić došao sa svojim nemačkim ovčarom. Građani su ga prijavili da je među kupače pustio psa bez nadzora. Glumac je tada vređao policiju koja je došla na poziv.

(Beta, 18.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »