U Beogradu održan forum o modernizaciji Kine

Beta pre 8 sati

Forum pod nazivom "Modernizacija Kine i budućnost saradnje Srbije i Kine" je danas održan u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, a jedna od glavnih tema je bila primena međudržavnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sporazum o slobodnoj trgovini donosi mnoge mogućnosti, ali je problem u tome što Srbija u Kinu većinom izvozi sirovine, a uvozi tehnološku opremu - ocena je Sanje Filipović iz Instituta društvenih nauka i jedne od učesnica na forumu.

"Zaista, ovaj sporazum donosi mnoge mogućnosti. Nažalost, struktura našeg dosadašnjeg izvoza u Kinu je takva da dominiraju proizvodi koji su zapravo sirovine. Od ukupne vrednosti izvoza u Kinu čak 90 procenata potiče iz Bora" gde radi kineska frima, rekla je Filipović.

"Često se u javnosti od naših preduzeća čuje opaska da će i ono malo domaće proizvodnje biti uništeno, ali to je na strani naših privrednika, a ne kineskih partnera", dodala je ona.

Rečeno je i da je vojna saradnja Srbije i Kine na visokom nivou, ali je u domaćoj javnosti ta tema zapostavljena.

Dragan Trailović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu je rekao da je, međutim, veliku pažnju evropske javnosti privukla odluka Srbije da od Kine kupi protiv-vazduhoplovni sistem FK-3, i Srbija je prva država u Evropi koja raspolaže tim oružjem.

"Značajan segment koji je pokazao uspon saradnje između dve države je ugovorena kupovina bespilotnih letelica iz Kine i sistema vazduhoplovne zaštite iz NR Kine. Vojska Srbije je na vojnim vežbama počela da demonstrira sisteme iz Kine, a najveću pažnju evropske i svetske javnosti privuklo je kupovina protivvazdušnog sistema FK3, nalik na ruski sistem S300" rekao je Trailović.

(Beta, 19.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »