BBC vesti na srpskom

Amber Hejg: Par oslobođen optužbi za ubistvo tinejdžerke i krađu njene bebe

Australiju ponovo potresa misteriozni slučaj od pre dvadeset godinao nestanku tinejdžerke i mogućim motivima za njeno navodno ubistvo.

BBC News pre 2 sata  |  Hana Riči - BBC Sidnej

Jednog hladnog zimskog dana u junu 2002. godine, tinejdžerka sa poteškoćama u mentalnom razvoju nestala je iz oblasti Riverina u australijskoj pokrajni Novi Južni Vels.

Od tada, misterija onoga što se dogodilo Amber Hejg obavila je čitav region, najviše zbog zapanjujuće tvrdnje: da su 19-godišnjakinju ubili otac njene petomesečne bebe i njegova žena, tako da da bi mogli da joj uzmu dete.

Dve decenije kasnije, Robert i En Givs - oboje imaju 64 godine - bili su optuženi za njeno ubistvo, ali ih je sud oslobodio optužbi 16. septembra 2024.

„O predmetima se ne odlučuje na osnovu glasina, nagađanja ili sumnje", kazala je Džulija Lonergan, sudija koja je utvrdila da tužioci nisu uspeli da dokažu navodni motiv.

Givsi su poslednji videli Amber živu.

Dugo se govorilo da su je ostavili na železničkoj stanici 300 kilometara od njihove kuće u Kingsvejlu - gde su njih troje živeli u to vreme, da bi otputovala da poseti oca na samrti 5. juna.

Uprkos opsežnim policijskim akcijama, forenzičarima i nagradi od milion dolara za informacije, njeno telo nikada nije pronađeno.

Tužioci su se oslonili na ispovest svedoka i stotine dokumenata da potkrepe teoriju - da su Givsi „manipulisali" Amber da rodi Robertovu bebu, a zatim je „uklonili" kada se nije odrekla starateljstva.

Sud je zaključio da je par imao odraslog sina - koji je ranije izlazio sa Amber - ali su početkom 2000-ih i dalje „očajnički" želeli još jedno dete, nakon što je žena imala nekoliko pobačaja.

Međutim, odbrana je rekla da je tvrdnja da su ubili Amber da bi joj ukrali bebu neosnovana i da je istraga o paru - koji je proveo dve godine u zatvoru čekajući suđenje - od samog početka bila pogrešna.

Rekli su sudu da je nepoverenje zamaglilo pogled lokalne zajednice na Givse zbog Robertove prošlosti - on je oslobođen za ubistvo bivše partnerke koja je pronađena upucana u lice na imanju i optužbe za seksualni napad na dve učenice.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ta prošlost je, rekli su advokati Givsovih, stvorila „pretpostavku krivice" koja je trajala decenijama i na kraju „zaslepila" policiju dok je tražila Amber.

Tokom devet nedelja, desetine svedoka su svedočili o poslednjim mesecima njenog života - opisujući je kao mladu ženu „dobrog srca", ali i „ranjivu" jer nije uvek mogla da razlikuje „ljubav i iskorišćavanje".

Dvojica su se prisetila kako im je Amber pričala o zlostavljanju, izmeću ostalog situacija u kojima je Robert Givs navodno polio alkoholom, vezao i seksualno zlostavljao.

Robi, sin osumnjičenog para rekao je sudu da mu je majka bivšu devojku nazivala „surogatom" i da su se njegovi roditelji jednom pojavili u sred noći i tražili od njega da Amberino dete prihvati kao „mlađeg brata" .

Tužilaštvo je takođe predstavilo sporazum koji je Amber potpisala sa Robertom, gde on obećava da neće uzeti njeno dete, kao i testament koji je napisan i kojim se predviđa da njena tetka dobije starateljstvo nad bebom u slučaju smrti.

„Bilo je malo znakova, u moru dokaza u ovom slučaju, da je Amber ikada dobila ljubav koja joj je bila potrebna ili koju zaslužuje", rekla je sudija Lonergan, dodajući da je „izvan razumne sumnje" jasno da je mrtva.

Sudija je na kraju otkrio ključan „problem" u slučaju tužilaštva - nije bilo „zadovoljavajućih dokaza" da su En i Robert i dalje imali želju za još dece kada je Amber zatrudnela.

Ona je kritikovala iskaze svedoka tužilaštva i rekla da se istraga bavila „odbacivanjem verzije događaja koju su ponudili Givsovi", a ne na traženjem uzroka Amberinog nestanka.

Gledajući u par dok su sedeli na optuženičkoj klupi, sudija Lonergan je naredila da se odmah puste iz pritvora.

Amberini rođaci su bili vidno potreseni, a neki su se kasnije rasplakali ispred suda.

Tinejdžer 'traži ljubav i utehu'

Tužilaštvo i odbrana su se tokom suđenja saglasili oko vrlo malo stvari - osim da je Amberin život bio izuzetno težak i da je njena smrt nastupila prerano.

„Amber je na različitim mestima i od različitih ljudi tražila ljubav i utehu. Nikada je nije našla", kazala je Lonergan.

Sud je čuo da je Amber 1990-ih došla u Kingsvejl - izolovano predgrađe u blizini grada Janga - da živi sa rođakom Stelom Nilon, nakon što je pobegla iz „nefunkcionalnog" doma u Sidneju i od oca alkoholičara.

Nilon je bila komšinica Givsovima, koji su u to vreme bili u 40-im godinama, a sa Amber ih je upoznao njihov 19-godišnji sin Robi.

Sud je čuo da je Amberin život u kući njene rođake bio nestabilan, a ponekad je trpela i fizičko zlostavljanje.

Najveći problem je bila Amberine veza sa jednim od njenih rođaka, pa je morala na abortus sa 14 godina.

U policijskim izveštajima se navodi da su Givsi rekli kako su Amber ponudili utočište, ali da je ona ubrzo posle toga stupila u seksualne odnose sa Robertom.

Givsi su kazali da iako je njihov odnos sa tinejdžerkom možda izgledao „čudno" ljudima sa strane, njih troje su se „vrlo dobro slagali", a En je ispričala policiji da je Amber nju gledala kao majku.

Kada je 2001. postalo jasno da je Amber zatrudnela sa Robertom, to je dovelo do razdora u porodici, Robi je prekinuo odnose sa roditeljima, a to je bilo vidljivo i na suđenju u ponedeljak.

Po svemu sudeći, Amber je „obožavala" sina, ali socijalni radnici i prijatelji su svedočili da se i ona borila sa izazovima majčinstva.

Givsi su tvrdili da su dali sve od sebe da pomognu Amber da se snađe u tim izazovima, i da su to učinili bez interesa.

I u presudi, sudija Lonergan nije našla „ništa loše" u njihovom "pružanju pomoći" za Amber i dete - čija privatnost i dalje podleže strogoj zakonskoj zaštiti.

Dodala je da „dosledan" izveštaj koji su dali Givsi - da su poslednji put videli Amber dok je hodala ka stanici nakon što je poljubila sina na rastanku - nije bio „sam po sebi čudan".

Navodeći detalje slučaja, ona je napomenula da iako je bilo jasno da je Amber bila „napadnuta i zlostavljana" od detinjstva, tužilaštvo nije uspelo da utvrdi kako je završila.

Iako je suđenje završeno, neki važni detalji i činjenice nisu razjašnjeni i to muči mnoge koji su povezani sa ovim slučajem.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.20.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »