ZLF se protivi rušenju hotela Jugoslavija, za sutra najavio protest

Beta pre 1 sat

Zeleno-levi front (ZLF) je saopštio da se "oštro protivi" rušenju hotela Jugoslavija koji je predviđen planom detaljne regulacije za taj deo Beograda i za sutra najavio protest ispred tog objekta.

U saopštenju piše da je na "mestu legendarnog hotela, simbola Novog Beograda i Zemuna, koji je u martu ove godine prodat firmi MV Investment, planirana izgradnja poslovnog kompleksa.

ZLF je dodao da taj kompleks "uključuje dva solitera od po 155 metara", te da je taj plan usvojen na prošloj sednici Skupštine grada Beograda,

Dodaje se, u saopštenju, da je za vreme javnog uvida u plan stiglo više od 2.000 primedbi građana i različitih institucija.

Gradska odbornica Anđela Ruvidić je kazala da bi ostvarenje ovog projekta nosilo brojne negativne posledice po okolinu novoizgrađenih objekata, preneo je ZLF.

"Izgradnja kompleksa za više hiljada novih zaposlenih, gostiju ugostiteljskih objekata i stanara, dodatno bi opteretila lokalnu saobraćajnu infrastrukturu, poput Bulevara Nikole Tesle", kazala je.

Prema njenim rečima, taj bulevar, uprkos kapacitetima da primi veliki broj vozila je "tokom špiceva na ivici kolapsa"

"Sistem javnog prevoza bi pretrpeo preopterećenje već punih autobusa, a parkinzi okolnih blokova, koji su i sada pretrpani, postali bi u potpunosti zakrčeni", rekla je Ruvidić.

Navela je i da bi "uticaj novogradnje ovih dimenzija na mikroklimu i na ekosistem Velikog ratnog ostrva, bio poguban" s obzirom da, kako je ukazala, "predstavlja dodatne tone čelika i betona".

"Ovaj kompleks ne sadrži nikakve objekte javne namene, te bi od njega benefit imali samo privilegovani i bogati, koji bi mogli da sadržaje koji bi tu bili locirani", dodala je Ruvidić.

ZLF je naveo da su se tokom proteklog vikenda, ispred hotela "pojavile mašine i građevinska ograda koja obeležava početak pripremnih radova za rušenje hotela Jugoslavija".

Dodali su da to urađeno iako na sajtu nadležnih "ne postoji građevinska dozvola", a na samoj lokaciji, kako su ukazali, "nema table koja obeležava gradilište".

ZLF je naveo i da neće dozvoliti da "želja pojedinaca za profitom" prekraja panoramu grada, otežava kretanje i uništava kvalitet života

Pozvali su sve koji mogu da se u utorak, 24. septembra okupe u 18.00 kod "ilegalno podignute ograde", gde će, kako su najavili, izraziti protivljenje "otimačima našeg grada".

(Beta, 23.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »