Počela sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu rebalans budžeta

Beta pre 2 sata

Skupština Srbije počela je sednicu, treći dan za redom, na čijem dnevnom redu je rebalans republičkog budžeta za ovu godinu kojim je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Predloženi rebalans predviđa povećanje fiskalnog deficita u 2024. sa prvobitno planiranih 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,9 odsto BDP, jer je planirano uvećanje rashoda budžeta za 198 milijardi dinara.

Poslanici će raspravljati i o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojima je planirano da od 1. januara iduće godine naknada za prvo rođeno dete bude povećana na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara, a za četvrto 3,18 miliona dinara.

Na dnevnom redu je i Sporazum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u okviru Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji.

Takođe, na dnevnom redu, biće i ugovor o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji i Odluka Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

(Beta, 25.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »