UNS: Novinari KRIK-a na prvom ročištu odbacili navode iz tužbe sudije Dušanke Đorđević

Beta pre 2 sata

Glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović i novinarka tog portala Bojana Pavlović izjavili su danas, na prvom ročištu po tužbi sudije Dušanke Đorđević i njenog supruga, advokata Aleksandra Đorđevića, da ne priznaju da su narušili njihovo pravo na privatnost objavljivanjem baze podataka "Prosudi ko sudi".

Kako je prenelo Udruženje novinara Srbije (UNS), advokatica novinara KRIK-a Kruna Savović rekla je na ročištu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu da su oni objavili javno dostupne podatke, postupajući u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, Kodeksom novinara Srbije i praksom Evropske konvencije za ljudska prava.

Ona je ocenila da tužba kojom se zbog objavljivanja već javno dostupnih informacija traži novčana odšteta, dvogodišnja zabrana rada i po deset meseci zatvora za novinare KRIK-a, predstavlja "pritisak na slobodu izražavanja".

Savović je predložila da sud izvede pisane dokaze iz kojih se može utvrditi da je baza "Prosudi ko sudi" imala svrhu istraživanja te grane vlasti, a da su ime, prezime i o podaci bračnom paru Đorđević javno dostupni o čemu, kako je dodala, svedoče podaci o Dušanki Đorđević, objavljeni na sajtu Apelacionog suda u Beogradu, kao i informacije o Aleksandru Đorđeviću, dostupne na njegovom sajtu.

Podsetila je na reagovanja Koalicije za slobodu medija i organizacije Media Defense, u kojima je tužba protiv novinara KRIK-a okarakterisana kao SLAP tužba, i predložila da se i ta saopštenja uvrsti u dokaze.

Advokat tužioca Miodrag Stojankić je ocenio da podaci jesu javni ali da je u konkretnom slučaju došlo do neovlašćenog prikupljanja, obrade i upotrebe ličnih podataka, jer su upotrebljeni u svrhu za kojoj nisu namenjeni.

On se pozvao na Ustav Srbije, prema kome su prikupljanje, obrada i objavljivanje podataka uređeni zakonom, kao i na Zakon o sprečavanju korupcije, kojim je regulisana upotreba podataka u vezi sa nečijom imovinom, preneo je UNS.

Sledeće ročište po tužbi protiv novinara KRIK-a zakazano je za 12. novembar.

(Beta, 26.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »