Srbija u Njujorku predstavila EXPO 2027 i uspehe u oblasti nauke, veštačke inteligencije, biotehnologije

Beta pre 2 sata

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić bio je u Njujorku domaćin prijema "Srbija iza budućnosti" (Serbia Beyond Future) na kojem je predstavljena Specijalizovana izložba EXPO 2027, kao i uspesi Srbije u oblasti nauke, veštačke inteligencije, biotehnologije i kreativnih industrija.

Đurić je novinarima nakon prijema održanog na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN rekao da je Srbija predstavila drugačiju viziju regiona.

"Viziju kojom će region u kojem živimo postati region uspeha i region koji se, umesto na podele, sukobe i besmislene zavade koje dominiraju evropskom pa i svetskom politikom, fokusira na nove tehnologije, na saradnju, na veštačku inteligenciju", naglasio je Đurić.

Ministar Đurić je naveo da je u trenucima, kada svi očekuju od Srbije da upućuje gorke i oštre reči, predsednik Srbije govorio o veštačkoj inteligenciji, o budućnosti, o saradnju i o povezivanju.

Govoreći o aktivnostima srpske delegacije u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, Đurić je naveo da je Srbija bila prisutna na desetinama događaja na različitim nivoima, kao i da je održan izuzetno veliki broj bilaterala.

Međutim dodao je da je bilo pokušaja da se Srbiji stavljaju različite etikete od aktera iz regiona koji "obigravaju hodnicima Ujedinjenih nacija" i govore ružno o Srbiji."Mi nećemo uzvratiti istom merom, ali ćemo svuda govoriti o teškom položaju u kome se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji zahvajujući njihovoj destruktivnoj politici", dodao je Đurić, navodi se u saopštenju.

Na prijemu u organizaciji Stalne misije Srbije pri UN obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom i informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači i u novim tehnologijama poput veštačke inteligencije i "da uskoči u taj voz".

"Predsedavajući globalnim partnerstvom o veštačkoj inteligenciji, Srbija će stremiti da okupi i poveže sve donosioce odluka u ovoj oblasti sa ciljem da se prošire koordinacija i saradnja, kako bi se postigli etički održiva rešenja sa akcentom na ljudska prava i slobode, ali i kako bi se ona učinila dostupnima onima koji će ih najviše koristiti", navedeno je u objavi na njegovom Instagramu.

(beta/cmg)

(Beta, 27.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »