ZLF: Vožnja gradskim prevozom je postala 'ruski rulet'

Beta pre 2 sata

Zeleno-levi front (ZLF) je danas ocenio da to što je u Zemunu otpao deo jednog autobusa javnog gradskog prevoza i udario u drugi, pokazuje katastrofalnu kontrolu bezbednosti vozila GSP-a, mada je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić tokom cele prethodne sednice Skupštine Grada uveravao javnost da su autobusi "u nikad boljem stanju".

"Osim što smo svedoci da autobusi na ulicama gore, otpadaju im točkovi, prepolovljavaju se u vožnji, danas se odvalio jedan deo autobusa koji je tokom vožnje udario u drugi autobus u susednoj traci", navedeno je u saopštenju ZLF-a.

Šefica odborničke grupe ZLF/PSG Natalija Stojmenović je rekla da nije prošlo ni dve nedelje otkako je Šapić uveravao da su autobusi "u nikad boljem stanju", a "mi imamo dokaz da gradonačelnik laže".

"Iako smo tražili odgovornost vodećih ljudi u saobraćaju, dobili smo tople ljudske priče kako oni rade sve što mogu. Šta su oni uradili? Ništa, autobusi nam se raspadaju po ulicama, a vožnja gradskim prevozom je postala 'ruski rulet' ", ocenila je Stojmenović.

Dodala je da se sekretarijati koji bi trebalo da se brinu o održavanju, ispravnosti i bezbednosti vozila, umesto toga bave samo "privatizacijom javnog prevoza" i da "sistem funkcioniše za sumnjive tendere i štetne ugovore dok se kvalitet i bezbednost javnog saobraćaja svakog dana smanjuje".

"Mi smo na prethodnoj sednici (Skupštine Grada), pored odgovornosti nadležnih, tražili od Skupštine da usvoji odluku kojom će vozila GSP ići na češće tehničke preglede, gde će biti veći broj terenskih obilaska pogona, redovnog javnog izveštaje o stanju voznog parka privatnika i GSP-a, kao i redovan inspekcijski nadzor vozila", pčodsetila je ona.

Po njenim rečima, Skupština nije usvojila tu odluku i "bezbednost građana u prevozu je sve lošija".

"Činjenica je da fokus ove vlasti nije stabilan i bezbedan javni prevoz, već njegovo urušavanje kako bi se lakše privatizovao i tako napunio partijske džepove", stoji u saopštenju.

(Beta, 28.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »