Kina se obavezala da će vratiti još izgubljenih kulturnih artefakata

Beta pre 2 sata

Kina će nastaviti sa naporima da vrati još svojih kulturnih artefakata izgubljenih u inostranstvu, saopštila je Nacionalna administracija za kulturno nasleđe (NCHA).

Zamenik direktora Guan Ćijang izjavio je da će stručnjaci dodatno istraživati poreklo ovih kulturnih relikvija kako bi prikupili više dokaza koji će podržati njihov povratak, prenosi Sinhua.

Na konferenciji za novinare u Pekingu 25. septembra, Gusn je rekao da je potrebna dublja i fleksibilnija međunarodna saradnja, a korišćenje različitih platformi i mehanizama biće podstaknuto kako bi se olakšao ovaj proces.

Guan je takođe istakao posvećenost Kine međunarodnim obavezama u ovoj oblasti. Kina će podsticati dijalog između država porekla i onih koje trenutno poseduju raseljene artefakte, naveo je on.

Prema podacima Kineskog društva za kulturne relikvije, domaće neprofitne organizacije, više od 10 miliona kineskih kulturnih relikvija je raseljeno usled ratova i nezakonite trgovine od Opijumskog rata 1840-ih godina.

Kineska vlada je započela povratak ovih artefakata od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Zemlja sada ima međuvladine sporazume sa 27 država, uključujući Peru, Italiju, Grčku, Tursku, Sjedinjene Države i Australiju, kako bi se borila protiv krađe, pljačke i nezakonitog izvoza kulturnih relikvija.

Zahvaljujući ovim okvirima, Kina je uspešno povratila više od 1.900 kulturnih relikvija u 43 serije, istakao je Guan.

Samo ove godine, zemlja je povratila ukradeni "Feng Sinšu Gui," bronzani ritualni sud iz perioda Zapadne Džou dinastije (1046-771. p.n.e.), kao i 38 drevnih umetničkih dela iz Sjedinjenih Država i 14 artefakata iz Argentine.

(Beta, 30.09.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »