Novi DSS podržava zahteve radnika u prosveti, traži od Vlade da obezbedi sredstva

Beta pre 1 sat

Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) podržala je danas protest sindikata prosvete i apelovala na Vladu Srbije da za njih obezbedi dovoljno sredstava u Zakonu o budžetu za 2025. godinu.

Novi DSS u saopštenju dodaje da Vlada treba da obezbedi dovoljno sredsatva ne samo u delu koji se odnosi na zarade, već da su potrebna i sredstva za popravku školskih objekata i izgradnju stanova za mlade prosvetne radnike, po povoljnim cenama.

"Podržavamo zahteve prosvetnih radnika, kao i današnje proteste u organizaciji sva četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti koji se ne mire sa lošim materijalnim položajem, nepoštovanjem sporazuma i urušavanjem obrazovnog sistema. U situaciji kada se milijarde dinara rasipaju na bespotrebne i korupcionaške projekte, krajnje neuverljivo zvuče opravdanja da nema sredstava za prosvetne radnike, posebno što se time gazi potpisani protokol koji predviđa da će početna plata zaposlenog u prosveti biti na nivou prosečne zarade u Srbiji", piše u saopštenju.

Dodaje se da predsednik Vlade i ministri moraju da shvate da potpisani protokol nije i ne može biti samo još jedno od predizbornih obećanja na koje su odavno zaboravili.

"Vlast godinama žmuri na loše rezultate na međunarodnim testiranjima koja su posledica i nedostatka kadrova u školstvu. Nastavni smerovi na fakultetima su pred gašenjem, a odgovor države je dodatno ponižavanje sektora koji treba da popune svršeni studenti tih fakulteta", piše u saopštenju.

(Beta, 02.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »