BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: U Moskvi osuđen 72-godišnjeg Amerikanca zbog optužbi da je bio ukrajinski plaćenik

Stiven Habard iz Mičigena je „sistematski primao materijalnu nadoknadu" za ratovanje na ukrajinskoj strani, navodi se u saopštenju ruskog republičkog tužioca.

BBC News pre 2 sata
Stiven Habard
Reuters
Stiven Habard ima 72 godine

Sud u Rusiji kaznio je 72-godišnjeg Amerikanca na skoro sedam godina zatvora zbog toga što se navodno borio kao plaćenik u ukrajinskoj vojsci.

Tužioci su rekli da je Stiven Džejms Habard služio u odbrambenoj jedinici u ukrajinskom istočnom gradu Izjumu kada su ga zarobile ruske snage u aprilu 2022, ubrzo pošto je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Habard je „sistematski primao materijalnu nadoknadu" za ratovanje na ukrajinskoj strani, navodi se u saopštenju ruskog republičkog tužioca.

Osuđen je na šest godina i 10 meseci zatvora u kaznenoj koloniji.

Habard, rodom iz Mičigena, priznao je krivicu po optužbama prošle nedelje, prenose ruski državni mediji.

Međutim, njegova sestra Patriša Foks rekla je Rojtersu da je Habard imao proruske stavove i da je malo verovatno da je uzeo oružje u ruke u tim godinama.

„On je baš nevojnik", rekla je Foks za Rojters, dodajući da njen brat „nikada nije imao oružje, posedovao pištolj, radio bilo šta od toga... On je više pacifista".

Habard se preselio u Ukrajinu 2014. i tamo je neko vreme živeo sa ženom, jedva sastavljajući kraj s krajem zbog male penzije, ispričala je Foks.

On i njegova partnerka su se kasnije rastali, ali je on nastavio da živi u Ukrajini.

Iako su Habarda uhapsile ruske snage početkom 2022, njegov slučaj je stigao u javnost tek kada je u septembru počelo suđenje u Moskvi.

Na snimku koji su podelile ruske vlasti, vidi se kako Habard teško hoda unutar staklene kutije za optužene u sudnici gde mu je u ponedeljak i izrečena presuda.

Grad Izjum, na istoku Ukrajine, u kojem je Habard bio zatočen ruske snage su zauzele ubrzo pošto je su napali Ukrajinu.

Oslobodile su ga ukrajinske trupe u jesen 2022.

U drugom slučaju u ponedeljak je Robert Gilman, bivši američki marinac osuđen u Rusiji, dobio još jednu presudu na sedam godina i mesec dana zatvora zbog napada na zatvorskog službenika.

Najmanje 10 američkih državljana trenutno se nalazi iza rešetaka u Rusiji.

Deo Amerikanaca je pušten u avgustu tokom razmene zarobljenika između Moskve i Zapada.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.07.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »