Beogradska nadbiskupija zahvalila na čestitkama zbog unapređenja Nemeta u kardinala

Beta pre 46 minuta

Beogradska nadbiskupija zahvalila je danas svima koji su beogradskom nadbiskupu i metropolitu Ladislavu Nemetu čestitali na unapređenju u kardinala.

"Katoličkoj Crkvi kardinal je titularno zvanje. Prema današnjem značenju te reči, kardinali su crkveni velikodostojnici koji su po rangu nalaze odmah posle pape", navodi se u saopštenju beogradske nadbiskupije i dodaje da je "kardinalska čast doživotna".

Takođe je navedeno da je "danas uloga kardinala administrativna i da ih imenuje uvek papa".

"Jedan od najvažnijih njihovih zadataka je izbor novog pape - kada se organizuju konklave. Posle papine smrti kardinali se sastaju radi izbora novog pape. Sam izraz konklave označava zatvorene prostorije u kojima se provodi taj izbor", objašnjeno je u saopštenju.

Nadbiskup Nemet biće unapređen u red kardinala 8. decembra 2024. godine u Rimu, u Bazilici Svetog Petra.

On je sada u Rimu i učestvuje u radu XVI redovnog Sinoda biskupa do 28. oktobra. Zbog toga, kako je objašnjeno, nije u stanju da udovolji svim pozivima i molbama za davanje intervjua ili za razgovor s predstavnicima medija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Nemetu sticanje zvanja kardinala istakavši da je to istovremeno priznanje i čast i za čitavu Srbiju, kao i premijer Miloš Vučević uz želju da njegovo unapređenje doprinese učvršćivanju odnosa Srbije i Svete stolice.

Patrijarh Porfirije je u čestitki nadbiskupu Nemetu zahvalio papi Franji na toj odluci koja je, kako je rekao poglavar Srpske pravoslavne crkve, ocena njegovog dosadašnjeg delovanja u Rimokatoličkoj Crkvi i kao takva daje značaj Nemetu ali i Srbiji.

Ovim imenovanjem nadbiskup Nemet je, kako je navedeno iz beogradske nadbiskupije ranije, "prvi kardinal u istoriji Katoličke Crkve u Srbiji", dok su svi dosadašnji čelnici bili u rangu biskupa i nadbiskupa.

Nemet je prvi nadbiskup beogradski koji je rođen na teritoriji Srbije, 1956. u Odžacima. Prethodno je bio biskup zrenjaninski, odakle je došao na čelo beogradske nadbiskupije krajem 2022. godine.

Pre njega su bili beogradski nadbiskupi rođeni u Sloveniji (prethodna tri) i u Hrvatskoj. Beogradska nadbiskupija osnovana je pre sto godina a svečanosti je nedavno prisustvovao i drugi čovek Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

Kako je navedeno u biografiji, Nemet je visokoškolsko obrazovanje stekao u Poljskoj, doktorirao je na Papinskom univerzitetu Gregorijana. Za sveštenika je zaredjen 1983, a 2008. je imenovan za zrenjaninskog biskupa.

Potpredsednik je Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i predsednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda.

Govori madjarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski.

Pripada monaškom redu verbita - posvećenom misionarenju i širenju jevandjelja.

(Beta, 08.10.2024)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »