Tužioci 14 američkih država optužili Tiktok da nanosi štete mentalnom zdravlju dece

Beta pre 3 sata

Tužioci 14 američkih država su podneli danas sudske tužbe protiv Tiktoka optužujući tu društvenu mrežu da škodi mentalnom zdravlju mladih korisnika i prikuplja lične podatke bez dozvole.

Oni posebno optužuju platformu da "koristi funkcije zavisnosti da podstakne korisnike da ostanu duže na toj mreži, što ima negativne posledice na njihovo mentalno zdravlje", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Tužioci ukazuju između ostalog na notifikacije koje iskaču u svako doba, sistematski sled videa jednog za drugim, ili sadržaje namenjene da privuku pažnju.

Portparol Tiktoka rekao je za Frans pres da se ne slažu sa tim optužbama, i da im mnoge od njih izgledaju lažne.

Grupa se hvali da je uspostavila solidan sistem za zaštitu mladih korisnika, i podseća da je dodala druge prepreke, kao što je automatska postavka za mlađe od 16 godina.

Tako se ti korisnici automatski sprečavaju da koriste platformu ili se obezbeđuje da se sadržaj koji oni objavljuju ne pojavljuje u video toku nekog nepoznatog korisnika.

Grupa je izrazila razočaranje zbog odluke da se pribegne sudovima umesto da se radi sa njom na konstruktivnim rešenjima za izazove koji se, kako je rekla postavljaju za celu jednu industriju.

Pored Kalifornije i države Njujork pridružili su se tužioci iz Ilinojisa, Kentakija, Masačusetsa, Misisipija, Nju Džersija, Severne Karoline, Luizijane, Distrikta Kolumbija (gde je glavni grad Vašington), Oregona, Južne Karoline, Vermonta i države Vašington.

Slične poduhvate već su preduzele savezne države Juta, Nebraska, Kanzas, Nju Hempšir, Ajova i Arkansas.

Teksas se takođe prošle nedelje obratio sudovima protiv TikToka, filijale kineske grupe Bajt Dens, optužujući je da prodaje lične podatke maloletnih korisnika.

Početkom avgusta američko ministarstvo pravde optužilo je Tiktok za isto to.

Američka agencija za zaštitu potrošača (FTC) je u junu ukazala ministarstvu pravde da je moguće došlo do kršenja zakona zvanog COPPA (zakona o zaštiti privatnosti dece onlajn) usvojenog 1998. godine.

(Beta, 08.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »