Demostat: Dve trećine građana najviše veruje stručnjacima u vezi litijuma

Beta pre 2 sata

Dve trećine ispitanika najviše veruje stručnjacima, odnosno njih 65 odsto, kada se postavi pitanje o otvaranju rudnika litijuma i njegovom uticaju na životnu sredinu, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Demostata, sprovedeno u septembru, telefonskim putem na uzorku od 1.200 ispitanika.

Najviše poverenja o istoj temi, potom imaju u predsednika Aleksandra Vučića - 7 odsto, pa u nevladine organizacije i ekološke aktiviste - 3 odsto, toliko i u opoziciju, dok 20 odsto ne veruje nikome, a dva odsto nema mišljenje.

Međutim, kako je navedeno, pitanje je kako tumačiti ovo dvotrećinsko poverenje koje se daje stručnjacima.

"Podatak bi imao smisla kad bi stručnjaci imali jasno i većinsko i narodu razumljivo tumačenje raspoloživih podataka: za ili protiv rudnika litijuma. Do sada je vidljivo da se jedan broj stručnjaka priključio onima koji su za kopanje, a drugi deo protivnicima kopanja litijuma", navedeno je u istraživanju.

Takođe je rečeno da je očito pitanje litijuma postalo političko pitanje, a ne stručno.

"Po svemu sudeći vlast je nastojala da to pitanje učini političkim, pa da potom tvrdi da to ne treba mešati sa politikom nego prepustiti stručnjacima, verovatno onim koji su uz vlast, ili iz partije na vlasti", rekao je glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović. {Video1:}

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »