Lazović (ZLF): Vrh države se stavio u službu Rio Tinta

Beta pre 2 sata

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je danas na sednici skupštine Srbije da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica skupštine Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović postali zaštitna lica kompanije Rio Tinto i da su se "potpuno stavili u službu te kompanije".

On je pitao da li se iko iz vlasti bavi mogućim rizicima, ili svi samo čitaju pamflete Rio Tinta.

"Kad čujete Rio Tinto, koje lice vam se pojavi, na koga pomislite? Pa Brnabić i Vučić su zaštitna lica ovog brenda. A ministarka Đedović ovde čita iz pamfleta Rio Tinta. Podignite te papire da se vide, pa kompanija vam piše ovo što čitate, za koga vi radite, ko vas finansira, plaća vas narod, a radite za Rio Tinto", rekao je Lazović.

On je dodao i da je očigledno "da je šef nezadovoljan kako se brani projekat pa otuda potiče današnja nervoza u vladajućoj koaliciji".

Lazović je rekao da će podržati predloge zakona o zabrani iskopavanja litijuma i da će Zeleno-levi front učestvovati na svim protestima koji se povodom projekta Rio Tinto budu organizovali.

Poslanik je još rekao da projekat Jadar nije finansijski opravdan i da Srbija može da očekuje da eventualno namiri troškove infrastrukturnih radova, da je situacija gora nego što se mislilo, da Rio Tinto ima užasnu istoriju uništavanja životne sredine u svim zemljama gde je bio i da je istočna Srbija žrtvovana.

Na kraju je rekao da je Ana Brnabić jednom rekla da "ne treba slušati buku nego struku" i poručio da, ako vlast bude podmetala korumpiranu "struku" koja će javno da brani projekat, moraće da sluša "kuku i motiku".

Milenko Jovanov iz SNS replicirao je da Lazović ne bi umeo ni da prepozna motiku, da samo idu da se žale strancima i da će postići isti rezultat kao i prošli put.

Dodao je da su oni najavljivali i da će Beograd na vodi biti kataklizma, kao i promenada i most u Novom Sadu, pa se to nije dogodilo.

Citirao je Demostatovo istraživanje da više od polovine ispitanih ima negativan stav prema protestima zbog litijuma i rekao da je to pravi razlog za nervozu.

Predsednica skupštine Ana Brnabić Lazovićev govor ocenila je kao "poziv na građanski rat" jer je razumela da je osnovna njegova poruka da institucije nisu važne već da će odlučivati "kuka i motika".

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »