Polemikom Brnabić i Nestorović završeno skupštinsko zasedanje, nastavak sutra

Beta pre 2 sata

Popodnevnu raspravu u skupštini Srbije o Predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je podnela opozicija obeležila je debata ovlašćenih predstavnika vladajuće koalicije Ane Brnabić i opozicije Danijele Nestorović o tome zašto opozicija nije predložila zabranu istraživanja i eksploatacije drugih minerala i ruda, osim litijuma i bora.

"Predloženo je da se zabrani istraživanje i eksploatacija samo litijuma i bora, a u redu je da se istražuje nafta, gas, ugalj, koji nema uticaja na životnu sredinu, zemljište i vazduh, prihvatljivo je istraživanje i eksploatacija nikla, olova, kobalta, cinka, uranijuma, uljnih škriljaca", rekla je Brnabić, kritikujući predložene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima 86 poslanika opozicije traži zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma.

Brnabić je rekla da je prerada uljnih škrilca zabranjena u Francuskoj, Nemačkoj Irskoj, Škotskoj, Bugarskoj i Šapniji.

"I sad mi kažete da su ovi ljudi bore za zdravu životnu sredinu. Čisto politikanstvo", rekla je Brnabić i istakla da projekat "Jadar o rudniku litijuma predviđa da se zauzme 390 hektara, da se borski rudnici prostiru na 20.000 hektara, a rudnici lignita na 60.000 hektara.

Ona je navela da je otpad od prerade jadarita na jednu tonu korisnog proizvoda 4,2 tone, na lignit deset tona, a na bakar 450 tona i da "opozicija misli da za sve te eksploatacije postoji kontrola, osim za litijum bor".

Brnabić je istakla "da je opoziciju baš briga za otpad od tih ruda metala i da je predloženi zakon samo još jedan način destabilizacije Srbije, peti u poslednjih deset godina".

"Čitav zakon treba da donesemo da bi zaustavili jedan projekat", rekla je Brnabić i navela da je uslov da RioTinto podnese zahtev za eksploataciju litijuma da uradi Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Studija, kako je rekla, može da se uradi za naredne dve godine.

Ona je upitala "čemu hitnost i zašto se predlaže da Srbija bude "zemlja ludaka koja je zabranila istraživanje litijuma koji je strateški i krični resurs svetskog ranga".

Navela je da ako je sve tačno što je opozicija unela u predloženi zakon da Rio Tinto neće moći da dobije pravo na eksploataciju i da "koljemo, ne jednog vola za kilo mesa, nego sve volove Srbije za 100 grama mesa".

"Ako se sve ne uradi u skladu sa zakonima tog projekta neće biti i zašto tražite blanko zabranu istraživanja litijuma i bora. Zato što je to politikanstvo", kazala je Brnabić i dodala će sa obe ruke glasati protiv predloženog zakona.

Nestorović je upitala Brnabić da li se seća kada je saopštila da je na sednici vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za relizaciju projekta "Jadar", i da su "time poništeni svi upravni akti, vezani za kompaniju Rio Tinto, sve dozvole i rešanja, a da ugovori nisu ni postojali čime je stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji".

Šta se, upitala je Nestorović, desilo od tada, "da li je tadašnja premijerka lagala".

Nestorović je takođe upitala zbog čega sadašnja vlast, izmenama zakona iz 2015. i 2020. nije zabranila preradu uljnih škriljaca i zatražila objašnjenje na osnovu kojeg pravnog akta se oživljava projekat "Jadar".

Brnabić je prećutala odgovor na sopstveno saopštenje da je na "Rio Tinto u Srbiji stavljena tačka", ali je uz gromoglasni smeh optužila Nestorović da je "patološki lažov" jer joj danas niko nije pocepao gume na autu kako je prijavila jer je lično dala nalog da policija istraži i da je utvrđeno da je vulkanizer samo dopumpao jednu gumu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je navela da vlada Srbije mora da poštuje odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Opozicija, kako je rekla, može da se žali nadležnim organima ako nije zadovoljna odlukom Ustavnog suda.

Sednica je završena oko 18.00 i biće nastavljena sutra.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »