Severna Koreja najavila trajnu blokadu granice sa Južnom Korejom

Beta pre 5 sati

Severna Koreja saopštila će trajno blokirati svoju granicu sa Južnom Korejom i pojačati pograničnu odbranu da se suprotstvi, kako kaže "agresivnoj histeriji" južnokorejskih i američkih snaga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejska vojska je saopštila danas da će "potpuno prekinuti puteve i železničke pruge"  povezane sa Južnom Korejom i ojačati relevantne oblasti sa severnokorejske strane snažnim odbrambenim strukturama, prenela je agencija.

Ti potezi izgledaju kao taktika pritiska, ali nije jasno kako će uticati na veze sa Južnom Korejom pošto su prekogranična putovanja i razmene već godinama u prekidu, komentariše agencija AP.

Severnokorejska vojska je rekla da se radi o merama samoodbrane, radi sprečavanja rata i odbrane bezbednosti zemlje.  Vojska je rekla da "neprijateljske snage postaju sve nesmotrenije u svojoj agresivnoj histeriji" pozivajući se na razne vojne vežbe u Južnoj Koreji, raspoređivanje američke strateške opreme i oštru retoriku svojih rivala. Južnokorejski zvaničnici ranije su rekli da je Severna Koreja već od aprila počela da dodaje protivtenkovske barijere i ojačava puteve na svojoj strani granice, pokušavajući da pojača svoje položaje na granici i spreči svoje vojnike i građane da prebegnu na Jug.

KCNA je javila da je na sednici Narodne Skupštine, koja je završena u utorak, imenovan novi ministar odbrane No Kvang Čol, prenosi agencija Frans pres.No koji je general po činu, već je bio ministar odbrane između 2018 i 2019. i dolazi na mesto Kang Sun Nama, saopštila je KCNA, bez dodatnih detalja.

KCNA je nije objavila da li se na dvodnevnom zasedanju Skupštineje razgovaralo o naređenju vođe Kim Džong Una iz januara da se izmeni ustav i ukloni izrečen cilj mirne unifikacije dve Koreje, i zvanično označi Južna Koreja kao "nesporni glavni neprijatelj" Severne Koreje.

Kim Džong Un je ranije ove godine naredio ukidanje odredbi u ustavu koje se odnose na unifikaciju Koreje, i raspustio agencije zadužene za poboljšanje veza sa Jugom.

KCNA nije pomenula ukidanje tih odredbi iz ustava tokom sednice parlamenta koja je završena juče.

Šta više ove nedelje Kim Džong Un je rekao da Pjongjang nema "nikakvu nameru da napadne Republiku Koreju", (zvanično ime Južne Koreje) što neki analaitičari tumače kao ublažavanje njegove retorike, prenosi agencija Frans pres.

Neki stručnjaci kažu da je Severna Koreja možda samo odložila izmenu ustava, a drugi spekulišu da jeste izmenila ustav ali da to nije objavila zbog osetljivosti teme. Neki pak smatraju da je moguće da se čekaju rezultati američkih izbora u novembru, pre nego što dođe do promene stava prema Seulu, savezniku Vašingtona.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »