Tepić: Otvaranje rudnika u Saksoniji odloženo bar do 2028. godine

Beta pre 2 sata

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je danas u debati u skupštini Srbije da je nemački kancelar Olaf Šolc izgubio izbore u Saksoniji, gde je hteo da gradi rudnik litijuma i ukazala da su i građani Nemačke protiv rudnika.

U popodnevom delu današnjeg dela sednice počete u ponedeljak, na kojoj se razmatra opozicioni predlog za zakonsku zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, Tepić je rekla da je dobro što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije došao na tu sednicu "da ne bismo svi svedočili u kakav bi delirijum upao uhvaćen u laži i prevari".

Tepić je prenela da je otvaranje rudnika u Saksoniji odloženo najmanje do 2028. godine i da je stranka premijera Šolca izgubila izbore jer su građani protiv rudnika.

Poslanica je pročitala pismo koje je navodno došlo medijima iz kabineta predsednika, a u kojem se preporučuje koje stručnjake treba zvati da govore o Rio Tintu, a među kojima je, kako je tada napisano, Aleksandar Cvjetić koji je u međuvremenu postao dekan Rudarsko-geološkog fakulteta.

Poručila je vlastima da ne pokušava da raspiše referendum računajući da će ga pokrasti kao izbore.

"Volja građana će pobediti i nećete kopati!", rekla je Tepić.

Poslanik SNS Milenko Jovanov je rekao da će vlast biti protiv opozicionog predloga zakona koji je na dnevnom redu.

Rekao je i da je spisak koji je poslat medijima "tačan, ali je bio sakriven u Moroviću kod koka nosilja koje gaje marihuanu" i osudio "targetiranje profesora" i to što je Tepić pokazivala njihove slike.

Danas, trećeg dana rasprave i dalje govore ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, a za raspravu je prijavljeno još 79 govornika.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »