Zelenski i Plenković potpisali sporazum o saradnji

Beta pre 2 sata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas sporazum o dugoročkoj saradnji i podršci."Prenosimo Ukrajini jedinstvena iskustva Hrvatske u području humanitarnog razminiranja, procesuiranja ratnih zločina i brige za ratne veterane, kao i iz pristupnog procesa", objavio je Plenković na mreži Iks.

Plenković i Zelenski sastali su se u Dubrovniku uoči samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa koji počinje u 15.30. Učešće je najavilo 12 zemalja regiona, od Slovenije do Turske.

Na sastanku će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako je ranije najavljeno da će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Najavljen je dolazak četvoro predsednika: Crne Gore Jakova Milatovića, Kosova Vjose Osmani, Srbije Aleksandra Vučića  i Slovenije Nataše Pirc Musar, kao i pet premijera: Grčke Kirjakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Hristijana Mickoskog i predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Rumunija i Moldavija biće po najavama predstavljene ministrima spoljnih poslova.

Učesnici današnjeg samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku trebalo bi da prihvate zajedničku Deklaraciju o osudi ruske agresije i podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući i poluostrvo Krim.

Hrvatski mediji, kao i pojedini opozicioni političari, problematizuju to što na skup u Dubrovniku, čiji su su organizatori Vlada Hrvatske i Zelenski, nije pozvan i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, iako na skup dolazi nekoliko drugih predsednika država.

Predsednik i premijer Hrvatske su iz različitih političkih opcija: Plenković iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije i imaju izrazito loše odnose.

To se često lomi i na pitanju podrške Ukrajini. Za razliku od Plenkovića, Milanović se protivi slanju hrvatskih vojnika u podršku Ukrajini jer smatra bi se time Hrvatska uključila u taj rat.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »