Kako je prvi voz iz Beograda za Niš stizao čak 3 puta, a da je samo jednom krenuo? Železnička zbrka ostavila pečat u istoriji, a evo šta se tačno desilo (foto)

Blic pre 2 sata
Kako je prvi voz iz Beograda za Niš stizao čak 3 puta, a da je samo jednom krenuo? Železnička zbrka ostavila pečat u…

Putovanje prvog voza od Beograda do Niša nesumnjivo je jedan od značajnih događaja sa kraja 19. veka koji je udario temelje ne samo začetku putničkog železničkog saobraćaja u Srbiji i njegovom razvoju, već i privrednom napretku čitave zemlje. Ali kako je baš ovaj važan događaj doveo u zabludu sve one koji su slušali priče o prvoj lokomotivi koju su Nišlije ikada videle i to sedam meseci pre nego što je uopšte krenula iz Beograda?

Kako je došlo do "zbrke" u kojoj je prvi voz iz Beograda za Niš stigao u krajnju stanicu čak tri puta, a da je tek iz trećeg zapravo pošao iz Beograda, objašnjeno je u interesantnoj priči koja je osvanula na društvenim mrežama. Jedna priča kaže ovako: "Prugom sa popularne beogradske "štajge", kako su je mnogo kasnije nazvali Beograđani, tog 20. avgusta 1884. godine prvi voz je krenuo ka Zemunu i to uz dvorske počasti. I putnici su bili važni - prvi su se u njega

Pročitajte još

Ključne reči

Beograd, najnovije vesti »