BBC vesti na srpskom

Rekorder iz Nepala: Popeo se na 14 najviših vrhova sveta sa 18 godina

Prethodnom rekorderu je ovo pošlo za rukom sa punih 30 godina, 12 više od Nime Rinđi Šerpe, dečaka iz Nepala.

BBC News pre 4 sati  |  Panindra Dahal i Gevin Batler
Nima Rinđi Šerpa
14 Peaks Expedition

Mladić iz Nepala postavio je svetski rekord i postao najmlađi planinar koji je osvojio 14 najviših vrhova na planeti.

Nima Rinđi, koji ima 18 godina, do rekorda je došao u sredu oko 6.05 ujutru po lokalnom vremenu, kada se popeo na vrh tibetske planine Šišapangma.

Postao je jedan od tek nekolicine ljudi na svetu koji su uspeli da osvoje sve vrhove sveta više od 8.000 metara, a njih ima 14, prema podacima Međunarodne federacije planinara i penjača.

Nima je počeo da osvaja visoke vrhove kada je imao 16 godina, a na svih 14 najviših vrhova popeo se u roku od 740 dana.

Na vrh Manaslu u Nepalu, osmi najviši u svetu, popeo se 30. septembra 2022. godine, tek pošto je položio ispite u drugom razredu srednje škole.

U svaki od uspona išao je sa Pasangom Nurbuom, njegovim partnerom u planinarenju.

Uspeh koji je postigao u sredu samo je jedan u nizu za Nimu Ranđija.

Prethodno je postao najmlađi planinar koji se popeo na vrhove G1 i G2 na Himalajima, planinu Nanga Parbat u Kašmiru, kao najmlađi koji je za samo 10 sati osvojio Mont Everest i obližnji vrh Loce.

Dok je stajao na vrhu planine Šišapangma, ovaj 18-godišnjak zacrtao je novi cilj: da razbije stereotipe da su Šerpasi samo puki pomagači planinarima u osvajanju vrhova.

„Ovo nije samo vrhunac mog putovanja, već omaž svakom Šerpasu koji se usudio da sanja izvan granica koje su nam tradicionalno postavljene", rekao je on ubrzo posle uspona.

„Planinarenje nije samo trud, to je posveta našoj snazi, izdržljivosti i strasti", dodao je.

Iako se izraz „šerpas" uglavnom koristi za planinarske vodiče ili nekoga ko radi u zoni Mont Everesta, to je zapravo naziv etničke grupe koja živi na planinama Nepala.

Nima Rinđi sada želi da dokaže mlađoj generaciji Šerpasa da „mogu da se izdignu iznad stereotipa da samo pomažu penjačima i da prigrle njihov potencijal da budu vrhunski sportisti, avanturisti i kreatori".

„Nismo samo vodiči, mi smo pioniri. Neka ovo bude podsticaj svakom Šerpasu da pronađe dostojanstvo u našem poslu, snagu u našem poreklu i bezgranične mogućnosti u našoj budućnosti", kaže ovaj mladić.

Nima Rinđi Šerpa tokom ekspedicije
14 Peaks Expedition

Potiče iz porodice planinara koji su obarali različite rekorde, a sada vode kompaniju Seven samit treks, vodeću firmu u Nepalu koja organizuje planinarske ekspedicije i uz čiju se pomoć Nima Rinđi popeo na planinu Šišapangma.

Njegov otac Taši Lakpa govorio je za BBC ubrzo pošto je njegov sin postao rekorder i prisetio se trenutka kada je putem satelitskog telefona primio lepe vesti.

„Rekao mi je: 'Tata, stigao sam do vrha u 6.05 po kineskom vremenu. Moj kolega Pasang Norbu i ja smo stigli'", priča Taši Lakpa.

„Pošto je odlično treniran i profesionalan, čak nije bio ni uzbuđen, normalno je govorio. Rekao sam mu da sam 'verovao u njega i da se bezbedno vrati'", dodaje.

Rakeš Gurung, direktor Odseka za avanturistički turizam i planinarenje u Ministarstvu turizma Nepala, potvrdio je za BBC da je Nima Rinđi postavio rekord.

„Ovog jutra je potvrđeno da je vrh osvojen. Koliko shvatam, sertifikat bi trebalo da dobije kada se vrati u kamp", kaže.

Prethodni rekorder bio je takođe iz Nepala: Mingma Gjabu David Šerpa, kome je to pošlo za rukom 2019, kada je imao 30 godina.

„Ovaj rekord će sada biti teško oboriti", kaže Gurung.

Svih 14 najviših vrhova sveta nalaze se u Aziji, u planinskim vencima Himalaji i Karakoram.


Pogledajte i ovu priču:


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.10.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Najnovije vesti »