Lider PZP Veselinović podržava što je Vučić definitivno stao na stranu Ukrajine

Beta pre 1 sat

Predsednik Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović pružio je danas "punu podršku" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zato što je "definitivno stao na stranu Ukrajine u ratu protiv Rusije".

"Dajem punu podršku Aleksandru Vučiću što je definitivno stao na stranu Ukrajine u ratu protiv Rusije koju označava kao okupatora. Podržavam i slanje pomoći i oružja Ukrajini. Jedino sam protiv toga, a kako je krenulo moglo bi da se desi, da šaljemo naše vojnike na ratište u Ukrajinu", napisao je Veselinović na društvenoj mreži Iks (X).

On je pozvao predsednika Srbije i da više ne skriva podršku Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

"Bilo bi jako važno i da Vučić više ne skriva svoju podršku Zelenskom i Ukrajini, već da to muški kaže i Zelenskom i Putinu, naravno i svojim biračima. Jer u Dubrovniku je ostalo sve crno na belom, čak i potpisom", dodao je Veselinović.

Vučić je ranije ove nedelje učestvovao na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, i na kom je 12 zemalja učesnica usvojilo zajedničku deklaraciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, izražava podrška toj zemlji, njenom teritorijalnom integritetu, evrointegracijama i članstvu u NATO.

Glavni cilj skupa, koji su zajednički organizovali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i hrvatski premijer Andrej Plenković, bio je iskazivanje podrške zemalja regiona Ukrajini, preneli su hrvatski mediji.

Deklaracija poziva međunarodnu zajednicu da poveća podršku Ukrajini i "sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu pomoć ruskom osvajačkom ratu".

Učesnici su u deklaraciji osudili i okvalifikovali "pokušaje Rusije da nasilno i nezakonito anektira teritoriju Ukrajine" izbore koje je Moskva u martu i septembru održala u okupiranim ukrajinskim regionima nazvavši ih "ništavnim i nevažećim".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Dubrovniku da je pre dolaska na tamošnji samit tražio izmene određenih delova u nacrtu završne deklaracije skupa, uključujući pominjanje "vojne pomoći" za Ukrajinu, jer Srbija nije želela da to bude njena obaveza.

Prema njegovim rečima, ono što je tražila Srbija je usvojeno, pa reči "vojna pomoć" više ne postoje u deklaraciji, a ne spominje se ni "okupacija Krima".

"Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nečemo uvoditi sankcije", rekao je Vučić i ukazao da se Srbija "skoncentrisala na teritorijalni intergiret" Ukrajine.

Vučić se tokom samita u Dubrovniku sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

(Beta, 11.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »