Srbija i Turska potpisale bilateralna dokumenta o saradnji u brojnim oblastima

Beta pre 2 sata

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan prisustvovali su danas u Palati Srbija ceremoniji potpisivanja brojnih bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje.

Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.

Tokom Erdoganove posete Beogradu potpisana su dokumenta u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, medija i informisanja, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.

Memorandum o razumevanju između ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i turske Agencije za upravljanje katastrofama potpisali su ministar Ivica Dačić i predsednik Agencije Okaj Memiš.

Memorandum u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti potpisali su resorni ministar Nemanja Starović i ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

Memorandum o razumevanju između ministarstva privrede Srbije i ministarstva industrije Turske potpisali su resorni ministari Adrijana Mesarović i Mehmet Fajtih Hadži.

Memorandum o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Turske u oblasti energetske tranzicije potpisali su resorni ministri Dubravka Đedović Handanović i Arpaslan Barjaktar.

Memorandum o razumevanju između ministarstava sporta Srbije i Turske u oblasti sporta potpisali su resorni ministri Zoran Gajić i Osman Aškin Bak.

Memorandum o razumevanju u oblasti omladine potpisali su ministar turizma i omladine Husein Memić i Aškin Bak.

Memorandum o razumevanju u oblasti medija i informisanja između resornog srpskog ministarstva i Direktorata za komunikacije predsednštva Turske potpisali su ministar Dejan Ristić i Fahretin Altun, predsednik Direktorata.

Protokol o saradnji Beograda i Gazijantepa potpisali su gradonačelnici Aleksandar Šapić i Fatima Šahin.

Protokol o saradnji između Državnog arhiva Srbije i Direktorata državnih arhiva predsedništva Turske potpisali su Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i direktor turskog Direktorata Muhamet Ahmet Tokdemir.

Akademski memorandum o razumevanju između Istorijskog instituta Beograd i Ataturkovog vrhovnog saveta za kulturu, jezik i istorijskog društva Turske potpisali su Aleksandar Rastović, direktor instituta i Juksel Uzgen, predsednik turskog istorijskog društva.

(Beta, 11.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »