Ponoš: Vlast uživa veću podršku spolja nego iznutra, ide protivno stavu 60 odsto stanovništva

Beta pre 2 sata

  Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast u Srbiji ne bi mogla "toliko da pokrade izbore" da nije formalno prekinula sa projektom "Jadar" i da vlast  uživa veću podršku spolja nego iznutra.

Ponoš je na N1 govoreći o iskopavanju litijuma, kazao da vlast koja odluči da radi protivno stavu barem 60 odsto stanovnštva, znači "ili da su ucenjeni, ili potkupljeni, da im opstanak vlasti zavisi od toga ili da su neko ko to radi za stranu državu, kompaniju, ili za svoj džep".

"Oni da su išli na izbore sa parolom 'Rio Tinto za vaše zdravlje' teško da bi dobili izbore. Oni su pokrali izbore i odlučili da nastave projekat koji je samo formalno bio obustavljen, a to se vidi po tome i što je Dubravka Đedović Handanović putovala na tajne sastanke sa Rio Tintom sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem kao ministarka Vlade koja je formalno zaustavila projekat", rekao je on.

Govoreći o protestu zbog najavljenog iskopavanja litijuma Ponoš je rekao da će predstavnici opozicije večaras imati sastankak sa predstavnicima ekoloških udruženja, i da je potreban dugoročniji plan, te da nije dovoljno izaći samo na jedan protest.

Prema njegovim rečima, treba delovati na svim poljima, i u Skupštini, i na ulici, diplomatskim putem, kao i kroz medije.

On je kazao i da će opozicija nastaviti da insistira da se održi sednica o Kosovu i Metohiji, te da vlast "ne može da pobegne od toga".

"A vrlo teško će objasniti zašto neće takvu sednicu, ili da glasaju za zakon koji smo predložili, a kojim se traži da Vlada izveštava šta radi i namerava da radi povodom Kosova", dodao je Ponoš.

Komentarišući to što mu je na sednici Skupštine Srbije poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Bakarec doviknuo: "Đubre jedno ustaško!", preneo je da skupštinska služba kaže da "ono što nije rečeno u mikrofon ne ulazi u stenogram".

Ponoš, međutim, smatra da to nije tačno, već da se radi o potrebi vlasti da "prepravi svoje brljotine".

"Nekoliko poslanika SNS ima ulogu kakvu ima i Bakarec: da obesmišljava instituciju Skupštine i povlači poslanike opozicije u to blato gde gacaju, da bi se i opozicija upustila u to", ocenio je Ponoš i dodao da opozicija ne sme da se ponaša na isti način.

(Beta, 14.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »