Šef nemačke službe BND: Direktan vojni sukob s NATO-om postao opcija Moskve

Beta pre 2 sata

Šef nemačke spoljne obaveštajne službe BND Bruno Kal je danas upozorio poslanike Parlamenta Nemačke u Berlinu da je direktna vojna konfrontacija sa NATO-om "postala opcija" za Moskvu i da će ruska vojska verovatno do kraja ove decenije biti u poziciji da pokrene napad na zapadni vojni savez.

Na sastanku šefova nemačkih obaveštajnih službi sa poslanicima Bundestaga, Kal je rekao da je spremnost Rusije da koristi hibridne i tajne mere dostigla "nivo koji do sada nije viđen", prenosi briselski portal Politiko.

Kal je poslanicima kazao da je cilj Kremlja da podeli Zapad da bi umanjio sposobnost Evrope da se brani, dok jača rusku vojsku u pripremi za potencijalni napad.

"(Predsednik Rusije Vladimir) Putin će nastaviti da isprobava 'crvene linije' Zapada i da dodatno eskalira sukob. Što se tiče osoblja i materijala, ruske oružane snage će verovatno biti u položaju da pokrenu napad na NATO najkasnije do kraja ove decenije", naveo je Kal.

Ukazao je da Rusija koja od februara 2022. vodi rat protiv susedne Ukrajine, troši mnogo više na vojsku nego što to čine evropske zemlje i da značajno jača svoje konvencionalne snage.

"Fokus tog jačanja je, naravno, na strateškom pravcu prema zapadu, duž istočnog krila NATO-a", rekao je Kal.

Dodao je da je krajnji Putinov cilj da "izgura SAD iz Evrope" i da obnovi granice NATO-a iz kasnih 1990-ih, čime bi stvorio "rusku sferu uticaja" i uspostavio "novi svetski poredak".

Šef nemačke unutrašnje obaveštajne službe BfV Tomas Haldevang je poslanicima Bundestaga rekao da ta agencija osmatra "agresivno ponašanje ruskih obaveštajnih službi".

Haldevang je kazao da su akti "špijunaže i sabotaže" ruskih aktera u Nemačkoj povećani "i kvantitativno i kvalitativno" i dodao da je Rusija spremna i da "izloži ljudske živote riziku".

(Beta, 14.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »