Grejanje počelo u skoro u svim gradovima Srbije, visoka spoljna temperatura može ga isključiti

Beta pre 2 sata

Toplane u Srbiji pokrenule su danas skoro sve grejne sisteme, osim u Šapcu i Bajinoj Baši koje su, zbog visoke spoljne temperature odložile početak grejne sezone, rekao je direktor Udruženja toplana Dejan Stojanović.

"Danas, kada zvanično počinje grejna sezona, pokrenuta su sva proizvodna postrojenja, ali toplo vreme može obustaviti isporuku toplotne energije jer su podstanice podešene da isključe grejanje kada je spoljna temperatura 14-15 Celzijusovih stepeni", rekao je Stojanović za Betu.

Dodao je da, iako su toplane tehnički spremne za grejanje, da probleme mogu izazvati i kućne instalacije.

On je naveo da su finansijske probleme imali toplana u Bečeju, zbog čega je bila otežana nabavka gasa, zatim toplane u Vrbasu, Senti i Jagodini.

Toplani u Vrbasu privatni partner obustavio je isporuku toplotne energije jer od nje ne može da naplati uslugu i odblokira svoj račun koji je zbog duga blokirao Srbijagas.

Finansijske probleme zbog kojih je blokiran račun toj i tolanama u Senti i Jagodini, prema rečima Stojanovića, "biće rešeni". Toplana u Jagodin, kako je rekao, osam godina nije povećavala cenu grejanja do prošle godine, što je razlog finansijskih problema.

U Srbiji ima 60 toplana i na daljinski sistem grejanja priključeno je oko 660.000 stanova, a cene je ove godine podiglo njih 15 i do 30 odsto. Toplane cene grejanja utvrđuju uz saglasnost lokalnih samouprava.

U Beogradu grejni dan traje od 6.00 do 22.00, a nedeljom i praznicima od 7.00 do 22.00, ali pri niskim spoljašnjim temperaturama i duže. 

Grejanje se ne prekida u noći između 31. decembra i 1. januara, kao i između 6. i 7. januara i 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature.

Isporuka toplotne energije se prekida kada su temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa i traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila, kada se završava grejna sezona, do 3. maja, objekti se u Beogradu greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu, nižu od 12 Celzijusovih stepeni.

Sličan kalendar primenjuju i ostale toplane u Srbiji.

(Beta, 15.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »