BBC vesti na srpskom

Turizam: Prag će zabraniti organizovane obilaske klubova i barova

Vlasti u glavnom gradu Češke žele da privuku „prefinjenije" turiste.

BBC News pre 3 sata  |  Malu Kursino - BBC Njuz
točilica za pivo
Getty Images

Češki Prag se pridružio nekim drugim evropskim gradovima u borbi protiv buke, i bahatih i pijanih turista.

Odlukom gradskih vlasti ubuduće će biti zabranjene organizovane ture obilazaka noćnih klubova i barova u pokušaju da privuče „prefinjenije" turiste umesto neotesanih posetilaca.

Takve ture, često u sklopu devojačkih i momačkih večeri za strance, biće zabranjene između deset uveče i šest ujutru po lokalnom vremenu.

Želimo da grad postane mesto gde će „prefinjenost i poštovanje zajedničkog javnog prostora biti prioritet", rekao je Jirži Pospišil, zamenik gradonačelnika.

Prag nije usamljen u pokušajima da odvrati neotesane turiste, od kojih su mnogi iz Velike Britanije.

Prošle godine, Amsterdam je pokrenuo kampanju kako bi obeshrabrio mlade Britance da dolaze u glavni grad Holandije radi drogiranja i opijanja.

Skupština Praga navela je da su odbornici odobrili ograničenje „organizovanog kretanja turista od bara do bara, kojim se remeti noćni mir, posebno u centru".

Promena je doneta na osnovu propisa o buci, bezbednosti i čistoći.

Grupe pijanih turista loše utiču i na ugled grada, kažu odbornici.

Odluku su pozdravili predstavnici centralnog naselja u Pragu, čiji je najveći deo pod zaštitom Uneska kao deo svetske baštine, a u kojem su mnogi barovi.

Ova promena će „ublažiti negativne posledice preterane buke na ulicama", rekla je Terezija Radomerska, predstavnica tog dela Praga.

Policija će biti zadužena za sprovođenje zabrane.

„Zbog konstantne buke mi je narušeno zdravlje", rekao je Stefan Kušta, stanovnik Praga, za novine Tajms.

Agencija koja organizuje barske ture Prague Pub Crawl rekla je međutim da je odluka grada „populistički potez kako bi se prikrila nesposobnost gradske uprave da reši stvarne probleme, kao što je manjak policajaca" koji bi bio zadužen za poštovanje mira tokom noći.

Grad, u kojem živi 1,3 miliona ljudi, prošle godine posetilo je 7,4 miliona turista, podaci su češke statističke agencije.

Prag godinama privlači posetioce prelepim istorijskim obeležjima i pivima, koji su u nekim restoranima i barovima jeftiniji od flaširane vode.

Vaclav Starek, iz češke asocijacije hotela i restorana, pozdravio je odluku gradske skupštine.

„Mislim da ovo neće uticati na naš promet.

„Nikome neće biti zabranjeno da ide u bar, ali ovi noćni organizovani obilasci nisu nešto što nam je potrebno", rekao je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.16.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »