BBC vesti na srpskom

Francuska: Policija raskrinkala prodavce falsifikovanih vrhunskih vina

Navodno su falsifikovali etikete poznatih francuskih vinarija, koje su potom prodavali po tržišnoj ceni preko trgovaca vinom širom sveta.

BBC News pre 4 sati  |  Hju Skofild - BBC njuz, Pariz
Vino, prevara, zaplena
Getty Images

Francuska i italijanska policija su saopštile da su razbile međunarodni lanac prodaje vina lažiranog kvaliteta u vrednosti od 15.000 evra po flaši.

Šestoro ljudi, među kojima je i ruski državljanin, osumnjičen da je predvodio čitavu operaciju, uhapšeno je u Parizu, Torinu i Milanu.

Navodno su falsifikovali etikete poznatih francuskih vinarija, koje su potom prodavali po tržišnoj ceni preko trgovaca vinom širom sveta. Francuski tužioci kažu da je grupa zaradila dva miliona evra od prevare.

Francuski državljanin je optužen za organizovanu prevaru i pranje novca.

Tužioci su saopštili da će biti optužen i osumnjičeni vođa, 40-godišnji Rus.

Tokom zaplene je pronađena „velike količine boca sa različitim falsifikovanim sertifikatima kvaliteta (Grand Cru), vinske nalepnice, voštani pečati, sastojci za dopunjavanje vina, tehničke mašine za ponovno zatvaranje flaša i luksuzna roba", kao i elektronski uređaji u vrednosti od 1,4 miliona evra i više od 100.000 evra u gotovini, navodi se u saopštenju Evropske policijske službe - Evropola.

Zaplena, prevara, Evropol
Europol
Među predmetima pronađenim tokom zaplene, policija je pronašla i više od 100.000 evra u gotovini

Vinska prevara postoji otkako je izmišljeno vino.

Do pre nekoliko godina, u Francuskoj su prevare bile na skromnom nivou - nekoliko posvećenih stručnjaka je falsifikovalo etikete i voštane pečate kako bi se obično vino predstavljalo što kvalitetnije i otmenije.

Ali stvari su se promenile.

Cene vina vrhunskog kvaliteta na svetskom tržištu su sada veoma visoke - oko 1.200 evra po flaši.

Centar ove vrste prevare je, kažu, Italija.

U njoj ima zanatlija koji su vični etiketiranju, poznaju stare boce i čepove, ali i kriminalci spremni da investiraju.

Jedan akcionar vina mi je rekao da je falsifikovanje starih flaša i etiketa sada toliko vešto da ni vlasnici vinograda ne mogu da uoče šta je lažno, a šta original.

Kupci koji vino čuvaju godinama možda nikad i ne otkriju da je reč o lažnom proizvodu.

Znajući da ima međunarodnih mušterija, posebno u Kini, voljnih da potroše i 24.000 evra i više na bocu vrhunskog kvaliteta, nekima je teško da odole iskušenju da naprave savršenu bocu, a potom je napune smećem.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »