Krkobabić: U jeku pritisaka i izolacije održani Miholjski susreti sela u Orahovcu

Beta pre 4 sati

U jeku najvećih pritisaka i pune izolacije održani su Miholjski susreti sela u Velikoj Hoči kod Orahovca, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, saopštio je danas njegov kabinet.

"Samo Srbi to mogu! Okupili su i sabrali nezapamćen broj stanovnika i potvrdili nesalomiv duh naših ljudi u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Krkobabić posle održanih prvih Miholjskih susreta na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da je ovaj Miholjdan obeležio bogat program - Miholjdanske besede, memorijalni turnir u fudbalu, izložbe fotografija i likovnih radova, nastupi kulturno-umetničkih društava, guslara i pevačkih grupa.

U prepunom Domu kulture program je započela Miholjdanska beseda.{image2} „I ovde smo danas u tački susretanja, u tački ostanka, na mestu opstanka. Tu gde smo, da ostanemo i opstanemo“, poruka je koja je ove godine obeležila ovu manifestaciju kao i Miholjdan koji se tri decenije obeležava kao seoska slava Velike Hoče, a kazivao ju je Boško Suvajdžić, šef katedre za Srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima. U nizu kulturnih i sportskih događaja koji su tom prilikom održani, učestvovali su ne samo meštani Velike Hoče i Orahovca, već i mnogobrojni gosti iz Srbije i Crne Gore.

Izložbu starih fotografija u Zavičajnom muzeju priredili su profesori i đaci Gimnazije Orahovac, koja trenutno broji ukupno 10 đaka svih odeljenja. Postavku su dopunile i slike i ikone dvoje umetnika iz Velike Hoče. „Predstavili smo više od 150 crno - belih fotografija, od dvadesetih godina prošlog veka, koje su ustupili meštani iz svojih porodičnih albuma. Naizgled obične fotografije, izvađene iz starih kutija, zapravo nam mnogo govore o prošlosti Velike Hoče i Orahovca. Kako su se naši preci oblačili, kako su svadbovali, ispraćali sinove u vojsku, kako se darivala mlada, slavio Veligdan, išlo u Dečane i druge manastire", rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti orahovačke gimnazije Olivera Radić.

Istakla je da su manifestacije poput Miholjskih susreta značajne za narod na Kosovu i Metohiji, koji nema mnogo prilika za okupljanje, druženje i predstavljanje svojih običaja i veština.

Memorijalni turnir u fudbalu održan je u znak sećanja na Velikohočane stradale 1999. godine. Protekle nedelje Miholjski susreti su održani i u Raški, Somboru, Požarevcu, Bojniku, Koceljevi, Aleksincu, Vranju, Despotovcu, Loznici, Lebanu i Požegi, uz sportska i kulinarska nadmetanja, narodne pesme i igre specifične za svaki kraj.  Predstoje manifestacije u Ivanjici, Velikoj Plani, Negotinu, Malom Zvorniku, Apatinu, Mionici, Ćupriji, Smederevu, kojima se ulazi u samu završnicu ovogodišnjih Miholjskih susreta sela.

(Beta, 17.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »