Novi sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova 24. oktobra

Beta pre 2 sata

Glavni pregovarači Srbije i Kosova će se naredne nedelje sastati u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz izvora u Briselu.Specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, po tim izvorima, namerava da za četvrtak, 24. oktobar, sazove sastanak glavnih pregovarača Srbije Petra Petkovića i Kosova Besnika Bislimija.

Plan EU koja je poserednik, je da se razgovara o daljoj primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kojeg su njihovi lideri postigli u februaru 2023. godine u Briselu i o Implementacionom aneksu iz Ohrida iz marta te godine.

Ovi sporazumi nemaju potpis strana jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše dogovor sa Kosovom. Bez obzira na to, Evropska unija smatra da su ti dokumenti pravno obavezujući sa obe strane.

Bez obzira na neformalnu potvrdu da će Petković i Bislimi doći u Brisel, nema potvrde da će doći i do zajedničkog, trojnog ssastanka dveju strana s šredstavnikom EU, iako je to namera organizatora.

Poslednji put je Lajčak sazvao rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača 17. septembra.

Bisljimi i Petković su tada imali odvojene sastanke s Lajčakom, ali nije bilo zajedničkog susreta utroje.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju već više od godinu dana.

Glavni pregovarači dveju strana su u poslednjih godinu dana u više navrata dolazili u Brisel, ali sastanci nisu suštinski promenili situaciju.

Često se dešava da ne dođe do zajedničkog sastanka već samo do odvojenih razgovora sa evropskom stranom.

(Beta, 17.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »