BBC vesti na srpskom

Tramp optužio britansku Laburističku partiju za „nezakonito mešanje u izbore“

Trampov štab podneo tužbu američkoj Saveznoj izbornoj komisiji, tvrdeći da britanski laburisti nezakonito doprinose kampanji Kamale Haris.

BBC News pre 1 sat  |  BBC - svetski servis
Tramp
Reuters

Dve nedelje pre američkih predsedničkih izbora, izborni štab Donalda Trampa optužio je britansku vladajuću Laburističku partiju za „očigledno nezakonito mešanje" u američke izbore, pomažući njegovoj protivkandidatkinji Kamali Haris.

Izborni štab bivšeg predsednika podneo je zbog toga tužbu američkoj Federalnoj izbornoj komisiji.

U tužbi se citiraju medijski izveštaji o kontaktu laburista i štaba kandidatkinje Demokratske stranke, uz tvrdnju da je reč o nezakonitim radnjama.

Lider laburista, britanski premijer Kir Starmer umanjio je značaj ovih optužbi, rekavši da „oni (aktivisti Laburističke stranke) to rade u slobodno vreme i to kao volonteri".

Prema američkim izbornim propisima, stranim državljanima je dozvoljeno da volontiraju u kampanjama, ali ne i da budu plaćeni za to.

„Englezi dolaze!", glasi naslov saopštenja Trampovog štaba o tužbi.

U saopštenju i tekstu tužbe, autori podsećaju na Američki rat za nezavsinost od 1775. do 1783. godine, tokom kojeg su se američke kolonije borile protiv britanske vojske.

„Krajnje levičarska Laburistička partija inspirisala je opasnu liberalnu politiku i retoriku Kamale Haris.

„Tokom proteklih nekoliko nedelja, oni su regrutovali i slali članove da vode kampanju za Kamalu Haris u ključnim američkim državama u pokušaju da utiču na izbore", navodi Trampov štab.

Tvrde i da Laburistička partija plaća volontere da vode kampanju u američkim izborima, što je zabranjeno američkim zakonom.

Prema informacijama kojima raspolaže BBC i prema informacijama drugih medija, laburisti su otišli ​​u SAD u ličnom svojstvu i rade besplatno, što nije zabranjeno zakonom.

U tužbi, Trampov štab traži od Savezne izborne komisije da odmah istraži „grubo strano mešanje u predsedničke izbore 2024. u vidu očiglednog ilegalnog stranog doprinosa Laburističke partije Ujedinjenog Kraljevstva kampanji Kamale Haris “.

Trampov štab citira izveštaje nekoliko vodećih američkih i britanskih medija o pomoći laburista Kamali Haris i objavu visoke funkcionerke Laburističke partije Sofije Patel na mreži Linkdin, koji je „sada očigledno izbrisan“, piše u tužbi.

Kao dokaz su priložili skrinšot te objave, preuzet ne direktno sa Linkdina, već iz tvita popularnog britanskog političkog naloga na mreži Iks.

U njemu je Patel navodno tražila dobrovoljce da popune 10 od 100 mesta u timu koji će krenuti da radi na izborima u četiri američke države: Severnoj Karolini, Nevadi, Pensilvaniji i Virdžiniji.

U objavi se zainteresovani pozivaju da se prijave na adresu e-pošte pod nazivom: „Laburisti za Haris“.

U tužbi se citira i pisanje britanskog lista Telegraf koji je objavio da je Patel 2. avgusta poslala mejl ljudima u Laburističkoj partiji pitajući da li neko želi da „pomogne našim prijateljima u inostranstvu da izaberu prvu ženu predsednika“ i pozvala ih da „pokažu ovim Jenkijima (naziv za Amerikance) kako da pobede na izborima“.

Trampov štab naglašava da, prema zakonima i propisima Savezne izborne komisije, stranci mogu da učestvuju u izbornim kampanjama u SAD, ali je zabranjeno da za to primaju novac ili da usmeravaju događaje u kampanji.

U izveštaju Telegrafa na koji se poziva Trampov štab navodi se da će laburistički volonteri morati da uzmu slobodne dane, sami kupe karte za SAD i iznajmljuju automobile, dok će im američka Demokratska stranka obezbediti samo smeštaj.

Tužba štaba Donalda Trampa se poredi sa međunarodnim programom iz 2016. u kojem je australijska laburistička partija, ili ALP, poslala delegate da pomognu u kampanji američkog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa.

U tom slučaju, međutim, ALP je plaćao letove i dnevnice.

Partiji i Sandersovom štabu tada su izrečene kazne od 14.500 dolara.

Stranim državljanima je dozvoljeno da budu volonteri u kampanji sve dok ne dobijaju naknadu, prema američkim propisima.

Smatra se uobičajenim da partijski zvaničnici iz Ujedinjenog Kraljevstva budu u kontaktu sa kolegama u SAD.

Takvi kontakti su ranije postojali i između Konzervativne partije Velike Britanije i američkih republikanaca.

BBC je kontaktirao štab Kamale Haris za komentar.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »