Besplatna HPV vakcinacija dostupna za 40 odsto devojčica u Kini

Beta pre 2 sata

U stalnoj borbi protiv raka grlića materice, Kina je omogućila besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) za oko 40 odsto devojčica uzrasta od 13 do 14 godina, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Od 2021. godine, 11 regiona na nivou provincija i više gradova pružili su besplatne usluge vakcinacije devojčicama odgovarajuće starosti, izjavila je Šen Hajping, šefica odeljenja za zdravlje majki i dece pri Komisiji.

Ukupno je u Kini sprovedeno 280 miliona besplatnih HPV skrininga, što je značajno olakšalo rano otkrivanje, dijagnozu i lečenje raka grlića materice, rekla je Šen na konferenciji za medije 18. oktobra, prenosi Sinhua.

Zdravstvene vlasti su, u saradnji sa ženskim organizacijama, pružile medicinsku pomoć za 275.000 pacijentkinja sa rakom grlića materice koje su u finansijskim teškoćama, dodala je zvaničnica.

Prema podacima komisije, rak grlića materice je najčešća ginekološka malignost. U 2022. godini, Kina je imala 151.000 novih slučajeva raka grlića materice, sa stopom incidencije od 13,8 na 100.000, što pokazuje da je ta vrsta raka peta po učestalosti kod žena.

Kina pridaje veliki značaj prevenciji i lečenju raka grlića materice, a ova bolest je istaknuta u nizu važnih dokumenata, rekla je Šen.

Godine 2023, zemlja je pokrenula kampanju za ubrzanje eliminacije raka grlića materice, kao odgovor na poziv međunarodne zajednice da se do kraja veka smanji stopa incidencije na četiri na 100.000, dodala je Šen.

(Beta, 24.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »