Nagrada Dušan Bogavac dodeljena Tamari Skrozzi

Beta pre 4 sati

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" dodeljena je ovogodišnjoj laureatkinji Tamari Skrozzi, novinarki agencije FoNet.Obrazloženje žirija pročitao je novinar Slobodan Georgijev ispraćen višemitnunim aplauzom i istakao da je da Tamara Skrozza skoro tri decenije svojim beskompromisnim, časnim i profesionalnim radom brani osnovne postulate novinarstva, od početaka u Radio Indeksu, preko dvodecenijskog pisanja za nedeljnik Vreme, do angažovanja u Cenzolovki, a potom i FoNetu.

Tome svedoče i brojne nagrade koje je do sada zaslužila za svoje tekstove, ali i iskazanu hrabrost i dostojanstvo u odbrani profesionalnih i građanskih vrednosti.

Georgijev je istakao i njenu principijelnu borbu za poštovanje novinarskog kodeksa i istakao da je ova nagrada više za nju kao osobu.

Nagradu su novinarki predale ćerka i unuka Dušana Bogavca, a ona je uz izraze zahvalnosti rekla da se pita ima li sve smisla i da li je bolje ne zamerati se nikada, jer novinari koji se ne zameraju ne završavaju na naslovnim stranama tabloida.

Sa druge strane su oni koji rade svoj posao, često su na meti i pitaju se ima li sve smisla.

"Čemu sve? Zato što je užas postao naše okruženje, da nije novinara koji gore, ne bismo ni imali medije već medijsko zgraište", rekla je Skrozza.

Istakla je da su pritisci sve veći, a "obrazu je pala cena" i da je zato još više ponosna na ovu nagradu.

U ime Fondacije "Dušan Bogavac" Filip Mladenović izjavio je da ova nagrada dva puta od kad je nastala nije dodeljena nikome, prvi put 1994 kada je ubijena Dada Vujasinović i drugi put 1999. kada je ubijen Slavko Ćuruvja, a izvršioci zločina nisu privedeni pravdi jer se u državi "nije dogodio 6. oktobar".

On je podsetio na brojna medijska širenja govora mržnje i ratno huškanje, a da ti novinari nikad nisu kažnjeni, pri čemu su tužili NUNS i dobili presude za duševni bol.

Mladenović je rekao da danas posebno hoće da se seti Dade Vujasinović i najavio za narednu godinu premijera filma o njoj.

Žiri posebno ističe njen ogromni doprinos utemeljenju i radu Saveta za štampu i dugogodišnju principijelnu borbu za poštovanje normi Kodeksa novinara Srbije.

Ove godine u užem izboru za nagradu "Dušan Bogavac" bili su i Bojana Jovanović, novinarka KRIK-a, Radmilo Marković (BIRN), Vladimir Kostić (CINS) i Aleksandar Đorđević (BIRN).

Nagradu dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Fondacija "Dušan Bogavac", a u radu žirija učestvovali su prethodni dobitnici nagrade Snežana Čongradin i Saša Dragojlo, te Branka Bogavac i i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »