Žofre: U Srbiji potreban inkluzivan dijalog političkih stranaka

Beta pre 2 sata

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žofre je danas izjavio da je u Srbiji potrebno razvijati kulturu političkog dijaloga i graditi poverenje građana u izborni proces."Potreban je inkluzivan dijalog među svim strankama i civilnim društvom. Ako želite uverljiv rezultat, treba vam konsenzus o njemu. Političke partije moraju da pregovaraju kako bi došle do rešenja", rekao je on na panelu "Izbori kod kuće i u inostranstvu: diplomatske perspektive" trodnevne međunarodne konferencije organizacije Crta "Imamo li izbora - In effect, do we elect".

Evropska unija je, dodao je, na osnovu ODIHR-ovog izveštaja o decembarskim izborima zaključila da je potrebno "opipljivo poboljšanje procesa i dalje reforme" te da je to razmotreno i u reformskoj agendi za Plan rasta.

"Treba da budemo zadovoljni rezultatom jer u reformskoj agendi imamo posvećenost vlade. Imamo jasan put ka napred", rekao je.

Pohvalio ulogu civilnog društva kojem je, dodao je, jasno da izbori nisu jedan dan već da je potrebno reformisati ceo proces.

Ukoliko nema poverenja u izborni proces, naveo je, neće biti poverenja u rezultate i dodao da "poverenje nije matematika nego postizanje kompromisa".

"Evropska unija je velika mašina kompromisa. Demokratija znači kompromis i to je nešto što moramo da imamo i u Srbiji, i tu kulturu političkog dijaloga", rekao je on.

Ambasadorka Norveške u Srbiji Kristin Melsom istakla je da se u Srbiji na izbore gubi mnogo vremena te da se između učestalih izbora ne pobrine o primeni preporuka ODIHR.

"Puno je malih preporuka koje su lake, ali ima i suštinskih koje su veoma važne, tu je i kampanja i uloga medija to me je najviše iznenadilo ovde, pokrivanje medija. Kako jedna partija dobije puno prostora u odnosu na druge", rekla je i dodala da su u izbornom procesu u tom kontekstu u Norveškoj pravila striktnija.

Istakla je da je u Srbiji bila iznenađena i fokusom na jednu osobu, dok su u Norveškoj u kampanji u fokusu političke teme.

Britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je da je njegov i utisak njegovog tima koji su posmatrali poslednje izbore u Srbiji da su "dobro upravljani", ali da je do problema došlo u fazi koja je usledila.

"ODIHR je u decembarskom izveštaju dao 25 preporuka, a mi (Velika Britanija) smo u poslednjem izveštaju imali pet. Nije to samo igra brojeva, ključne preporuke treba da dovedu do bolje efikasnosti", rekao je.

Istakao je važnu ulogu javnog servisa koji u kampanji treba da pomogne građanima da donesu informisanu odluku.

Svo troje su ocenili da u kampanji u Srbiji pitanje evrointegracija nije bilo dovoljno zastupljeno i da je građanima potrebno da znaju koristi od članstva.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »