BBC vesti na srpskom

Izrael gađao vojne ciljeve širom Irana

Izrael navodi da je sproveo „precizne i ciljane udare“ na Iran tokom noći, a na meti su bile vojne baze na zapadu i jugozapadu zemlje - javljaja iranska novinska agencija

BBC News pre 1 sat
Pogled na Teheran posle nekoliko eksplozija, 26. oktobar 2024
Reuters
Pogled na Teheran posle nekoliko eksplozija, 26. oktobar 2024

Izraelska vojska kaže da je sprovela vazdušne napade na Iran, pogodivši ciljeve u nekoliko oblasti zemlje rano u subotu.

Iz Izraelskih odbrambenih snage je saopšteno da su pogođeni vojni ciljevi, među kojima su jedinice za protivvazdušnu odbranu, kao i objekti za proizvodnju raketa.

Dodali su da će ovi napadi omogućiti izraelskoj vojsci „više slobode u vazdušnim akcijama“ u budućnosti.

Iranski državni mediji javljaju da je nekoliko eksplozija zabeleženo u glavnom gradu Teheranu.

Izraelska vojska preuzela je odgovornost za operacije u subotu nedugo pošto je Iran izvestio o njima. Portparol izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da je vojska „obavila misiju“ i prikazala spremnost da „odbrani izraelsku državu“.

Iranske vlasti kažu da su napadnuti ciljevi u Teheranu, kao i u pokrajinama Kuzistan i Ilam. Iz vojske tvrde da su napadi uspešno osujećeni, ali da je bilo „ograničene štete“ u nekim mestima.

Amerika, najbliži saveznik Izraela, rekla je da su udari na Iran „prikaz samoodbrane“, što je ponovljeno i u Velikoj Britaniji, čija vlada je saopštila da Izrael „ima pravo na samoodbranu“.

Izraelska odmazda za iranski napad 1. oktobra - kada je ispaljeno skoro 200 balističkih projektila prema Izraelu - očekivala se nedeljama.

Teheran je tada saopštio da su napali Izrael u znak odmazde zbog onoga što nazivaju „kršenjem iranskog suvereniteta i mučeništvom“ političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea koji je ubijen u Teheranu u julu, a za šta su iranski zvaničnici optužili Izrael.

Izrael je tom prilikom oborio većinu projektila, ali mali broj je pao u centralnom u južnom delu zemlje.

Razmere izraelskog napada na Iran u subotu ujutru još nisu jasne.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.26.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »