Fon der Lajen: Crna Gora u EU do 2028. 'ambiciozan cilj na kojem treba raditi'

Beta pre 2 sata

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas u Podgorici rekla da je EU "čvrsto" uz Crnu Goru čiji je prijem u EU do 2028. godine "ambiciozan cilj na kojem treba raditi".

"Mi smo uz vas, da vas podržavamo koliko god možemo. Uslovi za pristupanje su jasni, ali postoji i značajan napredak Crne Gore kojem svedočimo. Impresionirana sam i brzinom i kvalitetom. Ceo taj proces je zasnovan na zaslugama, ali sam sigurna da ćete ostvariti ciljeve", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

Ona je Crnu Goru posetila u okviru regionalne turneje i sastala se i s predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Crna Gora je krajem juna dobila pozitivne ocene EU o ispunjenosti privremenih merila za članstvo u Uniju za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i bezbednost, čime je ušla u novu fazu pregovora o prijemu u EU u kojima je od 2014. godine.

Predsednica Evropske komisije je posebno ukazala na važnost "Plana rasta EU za Zapadni Balkan", podsetila da je za Crnu Goru u okviru tog plana 380 miliona evra, te da će do kraja godine biti dostupno 27 miliona.

Fon der Lajen je ponovila da je podsetila da je cilj "Plana rasta" da lokalna tržišta integriše u tržišta EU.

Ponovila je obećanje s početka mandata da će proširenje biti u samom vrhu ciljeva Evropske komisije dok je ona na njenom čelu i navela da postoje "svi potrebni instrumenti" za to.

Fon der Lajen je naglasila važnost Operativnog centra za sajber-bezbednost Vlade Crne Gore, osnovanog iz EU fondova, kojeg je posetila danas u Podgorici.

Premijer Spajić je kazao da je Crna Gora "spremna za progres i ekonomski napredak" i da očekuje da će ona postati članica EU do kraja 2028. godine.

"Imaćemo investicionu konferenciju i veliki broj EU kompanija koje će investirati u Crnu Goru, nadam se. Uradili smo dosta, ali naredne dvije godine presudne su za dalji napredak. Potrebne su nam sve partije da bismo zatvorili sva poglavlja do 2026. godine. To je ambiciozan cilj, ali vjerujem u njega", rekao je Spajić.

Najavio je prezentaciju ekonomske platforme "Barometar 2026" narednih dana, ne otktivajući detalje o tom planu.

Na sastanku s Fon der Lajen predsednik Crne Gore Jakov Milatović joj je saopštio da Podgorica očekuje zatvaranje još četiri poglavlja do kraja ove godine.

Ukazao je, međutim, da Crna Gora "može i mora bolje ukoliko želimo da ispunimo svoj cilj i do 2026. godine zatvorimo preostalih 30 poglavlja".

"Ne smemo da se zadovoljimo rezultatima koji su ispod očekivanja, prvenstveno građana naše zemlje. Uveren sam da bi članstvo naše zemlje u EU bio i važan pozitivan signal i za druge zemlje kandidate", kazao je Milatović, saopštio je njegov kabinet.

Crna Gora je pregovore o prijemu u EU počela 2012. godine. Otvorena su 33 poglavlja, a zatvorena svega tri. Posle višegodišnjeg zastoja u ispunjavanju kriterijuma iz oblasti vladavine prava i bezbednosti - poglavlja 23 i 24, Crna Gora je u junu dobila pozitivnu ocenu EU da je ispunila privremena merila iz tih oblasti.

(Beta, 26.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »