BBC vesti na srpskom

NATO: Severnokorejski vojnici raspoređeni u ruskoj oblasti Kursk

Posle više nedelja spekulacija, generalni sekretar NATO-a saopštio da su vojnici iz Severne Koreje raspoređeni u ruskoj pograničnoj oblasti Kursk u koju su pre više od dva meseca upale ukrajinske trupe.

BBC News pre 2 sata
severnorekorejski vojnici
KCNA via REUTERS
Mladi, među kojima i studenti, potpisuju peticiju za pridruživanje ili povratak u vojsku, javili su severnokorejski državni mediji - fotografija od 16. oktobra 2024.

NATO je prvi put danas saopštio da su severnokorejski vojnici raspoređeni u Rusiji i deluju u pograničnom regionu Kursk u koji su pre više od dva meseca upale ukrajinske trupe, a borbe se tamo i dalje vode.

Posle više nedelja spekulacija, generalni sekretar zapadne alijanse Mark Rute rekao je u ponedeljak, 28. oktobra rekao je da je imao sastanak sa južnokorejskim obaveštajnim i odbrambenim zvaničnicima i da može da može da potvrdi da su vojnici iz Severne Koreje raspoređeni na položajima ruske vojske.

Novopostavljeni šef NATO-a rekao je da raspoređivanje predstavlja „značajnu eskalaciju" i veliku „opasnost od širenja" rata u Ukrajini koji je Rusija pokrenula februara 2022.

Posle izveštaja iz Seula da se Severna Koreja sprema da pošalje hiljade vojnika kao pomoć Rusiji na frontu, ruski predsednik Vladimir Putin odbio je da govori o tome.

Putinov najveći saveznik, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za BBC prošle nedelje je informacije o razmeštanju severnokorejskih vojnika u ruskim jedinicama nazvao „glupostima".

Pročitajte još

Južnokorejska špijunska agencija saopštila je ranije ovog meseca da je najmanje 1.500 severnokorejskih vojnika stiglo u Rusiju, što je navelo Seul da uputi oštru diplomatsku notu Moskvi.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je oko 12.000 severnokorejskih vojnika već stiglo u Rusiju i da je planirano da budu poslati na front u Ukrajini.

Prema Kijevu, deo ovih trupa mogao bi da bude upućen u rusku pograničnu Kursku oblast.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi prošle nedelje je najopre da SAD procenjuju da bi u Rusiji moglo biti oko 3.000 severnokorejskih vojnika, da bi u petak korigovao sopstvenu izjavu, navodeći da bi ih moglo biti i više.

Ruteova izjava je prvi put da je NATO zvanično saopštio da snage Pjongjanga deluju u Rusiji.

On je dodao da je Severna Koreja već poslala milione metaka municije i balističkih projektila Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Zauzvrat, Putin je pristao da pošalje vojnu tehnologiju i drugu podršku kako bi pomogao Severnoj Koreji da izbegne međunarodne sankcije, rekao je Rute.

Njhovo partnerstvo, dodao je, „podriva globalni mir i bezbednost".

U junu 2024. godine, Putin i severnokorejski vođa Kim Džong Un potpisali su spšorazum o uzajamnoj pomoći u slučaju da jedna od te dve zemlje bude napadnuta.

kim džong un
KCNA via REUTERS
Severnokorejski vođa Kim Džong Un sa vojnim oficirima na smotri

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.28.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »