Desetine hiljada demonstranata u Tbilisiju traži poništavanje izbora u Gruziji

Beta pre 2 sata

Desetine hiljada stanovnika Gruzije okupilo se večeras ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, tražeći poništenje izbora za čije je rezultate predsednica države Salome Zurabišvili rekla da su namešteni u korist vladajuće partije Gruzijski san - uz pomoć Rusije.

Ovaj skup je produbio političku krizu u južnokavkaskoj zemlju u kojoj Gruzijski san postaje sve autoritarniji i naklonjeniji politici Moskve.

"Niste vi izgubili izbore", rekla je Zurabišvili demonstranitima koji su mahali gruzijskim zastavama i zastavama Evropske unije. "Oni su ukrali vaše glasove i pokušali da ukradu vašu budućnost, ali to niko nema pravo da radi, i vi nikome nećete dozvoliti da to radi."

Zurabičvili, čija je funkcija uglavnom ceremonijalna, rekla je masi da će braniti put Gruzije kao Evropskoj uniji od onoga što radi Gruzijski san.

Giorgi Vashadze, lider opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta, rekao je da opozicija neće ulaziti ni u kakve razgovore sa vladom i da će insistirati na novom glasanju, ali pod međunarodnom supervizijom.

"Nećemo ući u ovaj parlament. Odbijamo sve mandate. Nećemo ulaziti ni u kakve pregovore. Borićemo se da pobede, i obećavam vam da ćemo definitivno pobediti zajedno", rekao je Vashadze.

Demonstranti kažu da "neće Rusiju" da "neće da se vraćaju nazad u Rusiju" odnosno da "neće da se vraćaju u Sovjetski Savez".

Gruzija je bila deo Sovjetskog Saveza koji se raspao 1991. godine.

Zurabičvili je odbila da prizna zvanične rezultate i ranije je rekla AP-u da je Gruzija postala žrtva pritiska Rusije da se ta zemlja ne pridruži Evropskoj uniji, a danas je izjavila da je protest jedini način da Gruzini "kažu da su njihovi glasovi ukradeni, da im je budućnost ukradena".

SAD i Evropska unija traže punu istragu u vezi sa rezultatima izbora u Gruziji.

Centralna izborna komisija kaže da je, na osnovu gotovo svih prebrojanih glasova, Gruzijski san osvojio 54,8 odsto glasova.

Gruzijski san je počeo da usvaja zakone kakve ima Rusija za borbu protiv organizacija civilnog društva i prava LGBT populacije. Stranku je osnovao Bidzina Ivanišvili, tajanstveni milijarder koji se obogatio u Rusiji.

Kremlj tvrdi da se nije mešao u izbore, a poziv predsednice Gruzije stanovništvu na proteste okarakterisao je kao pokušaj destabilizacije zemlje.

Predsednica gruzijskog parlamenta Šalva Pauašvili, članica Gruzijskog sna, optužila je predsednicu države za "scenario puča" koji je "protiv ustavnog poretka i demokratskih izbora".

Prethodno je Evropska unija suspendovala postupak gruzijskog pristupanja toj asocijaciji jer je vlast u Tbilisiju uprkos ogromnim protestima u zemlji usvojila zakon o "stranom uticaju" koji je pisan u stilu sličnog ruskog zakona.

Mnogi Gruzini su na subotnje izbore gledali kao na referendum o mogućnosti pristupanja Evropskoj uniji.

Gruzija se graniči sa Rusijom.

Evropski posmatrači izvestili su da je na izborima bilo prinude, kupovine glasova, dvostrukog glasanja i nasilja a da se vladajuća stranka koristila "antizapadnom i neprijateljskom retorikom, promovišući ruske dezinformacije, manipulacije i teorije zavere".

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »