Cinično je kada Vučić brani novinare i medijske slobode

Beta 13.04.2016

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je "cinizam ogromnih razmera" kada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić brani novinare i medijske slobode, s obzirom da je u pitanju prvi čovek vlasti koja godinama kontinuirano ugrožava slobodu govora i prava novinara.

"Vučić je najveći krivac za izuzetno nizak nivo medijskih sloboda u zemlji. On i njegovi bliski saradnici razvili su veoma štetne mehanizme za kontrolu medija i sputavanje kritičke misli", navela su ta novinarska udruženja u saopštenju.

Ta udruženja su danas osudila i postupak direktora Radio-televizije Vojvodine Srdjana Mihajlovića da smanjenjem plate kazni novinarku jer je procenio da nije trebalo Vučiću da postavlja pitanja koja nisu pitanja RTV-a.

"Smatramo da je Vučić poslednji čovek koji bi na medijskim slobodama trebalo da politički profitira", navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su izrazili nadu da pogrešna odluka direktora RTV-a neće biti prilika da se poništi sve što je ovaj medijski javni servis učinio proteklih godina na povećanju kvaliteta svojih programa, odnosno da ovaj slučaj neće biti povod da se pretvori u oružje u rukama vlasti.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je kritikovao rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine zato što je kaznilo novinarku Svetlanu Božić Krainčanić zbog toga što mu je na konferenciji za novinare postavila pitanje u ime Inicijative mladih za ljudska prava.

(Beta, 04.13.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »