Извор: Ал Јазеера/Свет архива вести 10.10.2017

Ванредно стање у Калифорнији због огромних пожара

Ал Јазеера 10.10.2017
Десеци људи завршили су у болници, најмање једна особа је погинула, а има и несталих. Гувернер америчке савезне државе Калифорније Јерри Бровн прогласио је ванредно стање у три округа недалеко од Сан Франциска због 14… »

С. Кореја: Након модернизације пројектил ће моћи досегнути САД

Ал Јазеера 10.10.2017
Сјевернокорејско водство поручило је руским заступницима да желе повећати досег својих балистичких пројектила на 9000 километара. Сјевернокорејско водство поручило је руским заступницима да посједује балистички пројектил с… »

Трумп сматра да је паметнији од Тиллерсона

Ал Јазеера 10.10.2017
Државни секретар америчког предсједника наводно назвао мороном, а овај узвратио да би требали успоредити интелигенцију. Амерички предсједник Доналд Трумп поручио је како је "паметнији" од државног тајника Рекса Тиллерсона… »

Мацрон: Зашто еурозона нема заједнички буџет?

Ал Јазеера 10.10.2017
Француски предсједник тврди да европски лидери имају 'годину дана' да изнесу сопствену визију будућности блока. Предсједник Француске Еммануел Мацрон заложио се за амбициозније европске реформе, позивајући њемачку канцеларку… »

Пуигдемонт затражио одгоду проглашења независности Каталоније

Ал Јазеера 10.10.2017
Регионални предсједник у говору пред каталонским парламентом позвао је на смањење напетости и дијалог с Мадридом. Предсједник Каталоније Царлес Пуигдемонт затражио је од регионалног парламента да одгоди проглашење… »

Сјевернокорејски хакери украли план Сеула за ликвидацију Кима

Ал Јазеера 10.10.2017
Компромитирани документи садрже ратне планове које су цртали Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја. Пентагон је објавио да је упознат са наводима да је Сјеверна Кореја украла најновије оперативне планове САД-а и Јужне… »

Иран пријети да ће САД научити новим лекцијама

Ал Јазеера 10.10.2017
Амерички предсједник Доналд Трумп најавио је нови одговор на иранске ракетне пробе, наводну подршку тероризму и цибер операције. Гласноговорник иранских оружаних снага Массоуд Јазаиери упозорио је америчког предсједника… »

Сваки трећи Латиноамериканац плаћао је мито

Ал Јазеера 10.10.2017
Истраживање Транспаренци Интернатионала, проведено у 20 земаља, показало је да је више од 90 милиона људи плаћало мито. Сваки трећи Латиноамериканац у прошлој години плаћао је мито неком од државних службеника, од… »

Генерал из УАЕ-а: Одустајање Катара од Мундијала окончава кризу

Ал Јазеера 10.10.2017
Свјетско првенство није наведено у раније упућеним захтјевима Саудијске Арабије, УАЕ-а, Бахреина и Египта. Главни сигурносни званичник Уједињених Арапских Емирата казао је да је једини начин да се оконча "катарска криза" да… »

Абади: ИСИЛ ће у Ираку бити поражен до краја године

Ал Јазеера 10.10.2017
Посљедња територија под контролом ИСИЛ-а у Ираку налази се дуж западне границе са Сиријом, након што су 5. октобра изгубили контролу над градом Хавија. Оружана група Исламска држава Ирак и Левант ће до краја ове године бити… »