Извор: Ал Јазеера/Свет архива вести 28.04.2018

Руска пловећа нуклеарна електрана поринута у море

Ал Јазеера 28.04.2018
Пловећа нуклеарна електрана 'Академик Ломоносов', изграђена у Русији, кренула је на своју прву пловидбу. Пловећа нуклеарна електрана "Академик Ломоносов", изграђена у Русији, кренула је на своју прву пловидбу. Она је на прву… »

Трумп: НАТО више помаже Европљанима

Ал Јазеера 28.04.2018
Ми штитимо Европу, а плаћамо више него сви остали, рекао је амерички предсједник приликом сусрета с њемачком канцеларком. Амерички председник Доналд Трумп изјавио је да НАТО више помаже Европљанима него Американцима… »

Лавров: Запад планира подјелу Блиског истока

Ал Јазеера 28.04.2018
Руски шеф дипломатије послије састанка са турским и иранским колегом поручио да су ове три земље за очување цјеловите Сирије. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да данас да западне земље, кријући се иза… »

САД забринут због турске набавке система С-400

Ал Јазеера 28.04.2018
Амерички државни секретар Мике Помпео пренио је забринутост САД-а турском колеги Цавусоглуу због најављене куповине руског ракетног система. Амерички државни секретар Мике Помпео упозорио је на "озбиљне америчке бриге" у… »

Телеграпх: Трумп заслужује Нобеолову награду за мир

Ал Јазеера 28.04.2018
Британски лист сматра да би амерички предсједник требао добити признање због улоге у помирењу Сјеверне и Јужне Кореје. Британски Телеграпх пише да би америчком председнику Доналду Трумпу требало доделити Нобелову награду за… »

ИСИЛ објавио снимак погубљења изборних кандидата у Ираку

Ал Јазеера 28.04.2018
ИСИЛ је најавио нападе на биралишта у Ираку на парламентарним изборима сљедећег мјесеца и запријетио да ће сваког ко судјелује у њима сматрати невјерником. Амаq, новинска агенција групе Исламска држава Ирака и Левант… »

Аустрија наставља граничне контроле

Ал Јазеера 28.04.2018
На граници Аустрије према Мађарској и Словенији контроле ће бити продужене за још шест мјесеци, На аустријској граници према Мађарској и Словенији контроле ће бити продужене за још шест месеци, саопштило је Министарство… »

Зариф: Дјеловање САД-а води ескалацији сукоба

Ал Јазеера 28.04.2018
Дјеловање Васхингтона у Сирији води ескалацији напетости и представља велику опасност за политичку независност и цјеловитост те земље, каже ирански шеф дипломатије. Ирански министар вањских послова Мохаммад Јавад Зариф… »

Саудијска Арабија настоји замијенити стране раднике домаћим

Ал Јазеера 28.04.2018
Очекује се да би, по неким рачуницама, до краја 2020. године, саудијску краљевину могло напустити близу 700.000 људи. Магазин Тхе Ецономист наводи како Саудијска Арабија настоји да, умјесто страних, запосли домаће раднике… »

Бивши турски предсједник искључио могућност кандидатуре на изборима

Ал Јазеера 28.04.2018
Абдуллах Гул је некадашњи премијер, министар вањских послова и напосљетку предсједник Турске. Бивши турски предсједник Абдуллах Гул искључио је могућност властите кандидатуре на турским пријевременим изборима те рекао у… »