Krkobabić potpisao ugovore o bespovratnoj finansijskoj podršci dvema složenim voćarskim ...

Beta 06.12.2018

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u Srbiji Milan Krkobabić potpisao je danas u Beogradu ugovore sa predstavnicima dve novoosnovane složene voćarske zadruge "Složni voćari" i "Naši voćari" o dodeli oko 59 miliona dinara bespovratnih sredstava za njihov razvoj.

"Potpisivanjem ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci zadrugama, otvaramo novo poglavlje u voćarstvu", rekao je tim povodom Krkobabić.

Formiranje specijalizovanih i složenih zadruga je, prema njegovim rečima, način da se započne rešavanje višedecenijskih problema ne samo malinara, odnosno voćara, već i u drugim delatnostima, po ugledu na razvijene evropske i svetske modele, a taj koncept će uvek podržavati Vlada Srbije.

Učešće u investiciji ovih složenih voćarskih zadruga od minimum 20 odsto, što je bio uslov za dodelu bespovratnih sredstava, prema rečima Krkobabića, svedoči o ozbiljnosti njihovih namera.

"Ovo su ulaganja za tehničko-tehnološko unapređenje procesa proizvodnje i više faze prerade i nadam se da će, po ugledu na evropske primere, u narednoj deceniji ove složene zadruge imati promet od nekoliko stotina miliona evra", rekao je ministar i dodao da je "imperativ malih poseda da se poljoprivrednici udružuju".

Stručnjak za razvoj zadrugarstva Branko Maričić rekao je da je "država Srbija počela da prepoznaje zadruge koje Evropa odavno razvija".

"Zadrugarstvo nije više na marginama, država je dokazala da ima nameru i obavezu da podstiče zadrugarstvo", rekao je Maričić i dodao da bi "nastavak mogao biti da se napušteno zemljište prepusti zadrugarima".

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je pored savremene tehnologije za razvoj voćarstva neophodno i udruživanje voćara.

"U italijanskoj regiji Lacio lešnici se uzgajaju na 30.000 hektara jer je 1.600 proizvođača udruženo i sarađuje sa još oko 2.000 kooperanata", rekao je Keserović.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je "njegova želja da se zadruge udružuju u korporacije kako bi mogle da pariraju multinacionalnim kompanijama".

Dodao je da bi posle završetka projekta "500 zadruga u 500 sela" koje realizuje Krkobabić trebalo krenuti sa osnivanjem zadruga u svakom selu.

Direktor zadruge "Naši voćari" iz Milićevog sela kod Požege Boža Joković rekao je da seljak prvi put nije građanin drugog reda.

"Motiv za osnivanje naše zadruge je bio da se mladi zadrže na selu, a od toga će i država imati koristi", rekao je Joković.

Direktor zadruge "Složni voćari" iz Novog Slankamena Nikola Kotarac istakao je da će za zadrugare organizovati i kurseve kako da uzgajaju voće po evropskim standardima, a pokušaće da organizuju i kurseve stranih jezika.KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 12.06.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »