Народна странка: Срамна пресуда црногорског суда Србима

Бета 09.05.2019

Народна странка изразила је данас огорчење пресудом Вишег суда у Подгорици у случају наводног државног удара, којом је на вишегодишње затворске казне осуђено девет држављана Србије и политички прваци Срба у Црној Гори.

"Оваква срамна одлука није настала као последица изношења валидних доказа у кривичном поступку пред независним правосудним органима, што би се очекивало од државе која претендује да баштини европске вредности и припада западној цивилизацији, већ је производ директног утицаја извршне власти, по чему црногорски режим неодољиво подсећа на праксу оријенталних деспотија", наводи се у саопштењу Народне странке.

Та странка је навела да је процес од почетка показао да циљ није утврђивање истине него обрачун са политичким представницима Срба у Црној Гори.

"Иако је оптужница заснована на потпуно комичним аргументима, компромитованим и карикатуралним сведоцима тужилаштва, то није било довољно да суд спасе своју част и минимум аутономије у односу на политику, па да одбаци овако неинтелигентан предмет. Тиме је судска власт постала једна од ударних песница режима у Подгорици, која служи борби са политичким противницима и деконструкцији српског идентитета у Црној Гори", додаје се.

Народна странка је додала да посебно забривања "громогласно ћутање" власти у Београду и председника Александра Вучића на, како се наводи, понижавање Срба у Црној Гори.

"Једино објашњење лежи у његовом обожавању и угледању на свог политичког и пословног брата близанца у Подгорици, Мила Ђукановића, чији модел управљања државом и друштвом, систематично покушава да примени у Србији. Подсећамо Вучића на уставну обавезу да се држава Србија стара о интересима наших сународника и њиховој безбедности", навела је та странка.

Виши суд у Подгорици изрекао је данас првостепену пресуду оптуженима за покушај тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 2016. године.

Сви оптужени су проглашени кривим, Братислав Дикић осуђен је на осам година затвора а лидери опозиције Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет.

(Бета, 05.09.2019)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Балкан, најновије вести »