BBC vesti na srpskom

Брегзит и Борис Џонсон: Премијер прекршио закон суспензијом парламента, каже суд

Правни стручњаци сматрају да би ова одлука могла да има далекосежне последице, али још није јасно да ли ће пресуда Врховног суда Шкотске вратити посланике у клупе.

BBC News 11.09.2019
Boris Džonson
ПА Медиа
Судије једногласно верују да је одлука премијера Џонсона била мотивисана „неприкладном намером да осујети рад парламента&qуот;

Одлука премијера Бориса Џонсона да суспендује рад парламента Велике Британије није у складу са законом, утврдио је Врховни суд Шкотске и најавио да ће тражити да се та одлука поништи.

„Суд ће дати налог да премијер затражи од краљице да се поништи одлука о пророгацији, као незаконита&qуот;, наводи се у сажетку одлуке.

Трочлано судско веће донело је одлуку у корист групе политичара који су тражили да се преиспита премијеров потез.

Британска Влада најавила је да ће се жалити Врховном суду у Лондону.

Парламент је званично суспендован нешто пре два часа ујутру у уторак, а требало би да поново почне са радом 14. октобра.

Неки посланици су у уторак ујутру протестовали против суспензије са натписима „Ућуткани&qуот; и узвике: „Срам вас било&qуот;.

У сажетку одлуке шкотског суда се наводи да судије једногласно верују да је одлука премијера Џонсона о суспензији била мотивисана „неприкладном намером да осујети рад парламента&qуот;.

Читава пресуда биће објављена у петак.

Какве последице може да има одлука суда?

Одлука највишег цивилног судског органа у Шкотској је необична, у правом смислу те речи.

Обично се судови не мешају у одлуке владе,

Веома је значајна чињеница да је сво троје чланова Судског већа, иако различитим путем, дошло до тога да би требало да интервенишу.

Стивен Тирни, професор Теорије устава на Универзитету у Единбургу, верује да би ова одлука могла да има и дуготрајне последице.

„Уобичајено становиште судова је да се одлуке не доносе употребом аргумента силе. Зато је ова пресуда веома важна&qуот;.

„Ниже судске инстанце саопштиле су да потези представника извршне власти нису правно оправдане. Али одлука показује да су, супротно мишљењу великог броја судови спремнији да интервенишу када су у питању одлуке владе&qуот;.

Шта се десило?

Џонсон је крајем августа најавио да ће суспендовати рад парламента на неколико недеља. Његову одлуку су многи назвали „скандалозном&qуот; наводећи да премијер покушава да онемогући посланике да утичу на процес изласка Велике Британије из Европске уније.

Уколико Лондон не затражи одлагање рока, Британија би требало да напусти унију 31. октобра. Споразум о изласку још увек није склопљен, па би Британија ЕУ могла да напусти без договора са Бриселом - што је опција којој се многи у парламенту противе.

Одлука о суспензији довела је до протеста широм Британије.

Убрзо након Џонсонове најаве да ће суспендовати рад парламента, посланици опозиције су уз помоћ неколико пребеглих чланова владајуће Конзервативне странке усвојили закон којим се премијер обавезује да изнесе предлог споразума који ће посланици усвојити до 19. октобра или да од Брисела затражи продужење рока за Брегзит.

Међутим, одлагање Брегзита за Џонсона није прихватљива опција.

„Радије бих био мртав у јарку него одложио Брегзит&qуот;, рекао је Џонсон 5. септембра.

Премијер је опозицији понудио и излазак на изборе у октобру, што су посланици у два гласања одбили. Опозиција и конзервативци који се не слажу са премијером верују да би одржавање избора омогућило Џонсону да спроведе наум да изведе Британију из ЕУ без договора последњег дана октобра.

ДО НОТ ДЕЛЕТЕ - ДИГИХУБ ТРАЦКЕР ФОР [49611940]


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 09.11.2019)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »