ДЈБ: Власт смањује цензус како би неутралисала штету због бојкота опозиције

Бета 23.01.2020

Покрет Доста је било оценио је да најављено спуштање изборног цензуса са пет на три одсто представља покушај власти да "неутралише штету коју трпи, јер један део опозиције бојкотује парламентарне изборе".

ДЈБ наводи да власт спуштањем цензуса "панично покушава" да у парламент убаци "нерелевантне политичке групације које тек глуме опозицију, а у ствари су блиске властима".

"План је да лажну опозицију, коју би на овај начин увела у парламент, власт након избора искористи за стварање димне завесе каобајаги легитимитета будућег сазива Скупштине", пише ДЈБ у саопштењу.

Власт, како је навео ДЈБ, спуштање цензуса у јавности и пред Европском унијом покушава да прикаже као унапређење процеса демократије у Србији.

"Овако драстичне измене изборног законодавства три месеца пред изборе, и то без консултација и консензуса међу свим релевантним политичким факторима, само додатно урушавају већ драстично угрожену демократију у Србији", наводи се у саопштењу ДЈБ.

Покушај власти да три месеца пред изборе смањи изборни цензус доказ је, оценио је ДЈБ, да "опозициона претња бојкотом даје резултате и да у тој претњи треба истрајати"

(Бета, 01.23.2020)

Кључне речи

Повезане вести »

Политика, најновије вести »