Ђорђевић: Уверен сам да ће већина послодаваца задржати раднике

Бета 30.03.2020

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је уверен да ће већина послодаваца задржати раднике на послу након најављених мера подршке Владе.

Он је за ТВ Прва поновио да послодавци који су отпуштали раднике неће моћи да добију помоћ државе убудуће.

"Ми водимо евиденцију, излазимо на сваку примедбу и евидентирамо, и кад се ово буде завршило једног дана, објавићемо ко су сви они послодавци који су кршили радно право у ванредној ситуацији", навео је Ђорђевић.

Он је додао да ће, поред казне за такве послодавце, бити објављен и регистар с називима свих компанија које су кршиле права и податке о томе која су тачно права кршили.

Радници који су остали без посла током пандемије могу се обратити Националној служби за запошлавање, а преко портала те установе могу се и пријавити на евиденцију, рекао је Ђорђевић.

"У пет дана, откад ради електронско пријављивање у Националну службу за запошљавање 1.445 незапослених је затражило упис у евиденцију, од чега 1.152 и накнаду у случају незапослености", навео је.

Казао је и да се грађани у великом броју јављају преко канала на Вибер апликацији, који је покренуло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и да износе своје проблеме и постављају питања.

Захваљујући томе, како је рекао, јуче је успешно решен проблем породиља које су први пут требало да изађу на вештачење због посебне неге детета, што није било регулисано досад, док сада постоји јасна процедура како могу да остваре своја права.

(Бета, 03.30.2020)

Повезане вести »

Коментари

Економија, најновије вести »