BBC vesti na srpskom

Корона вирус: Велики мајмуни у изолацији да се не би разболели

Расту страхови да гориле, орангутани и други мајмуни могу да се заразе корона вирусом.

BBC News 10.04.2020  |  Хелен Бригз - ББЦ дописница у
Gorilla
Гетти Имагес
Није познато како вирус може утицати на велике мајмуне попут горила

Велики мајмуни су стављени у изолацију због страха да би могли да се заразе корона вирусом.

„Горила туризам&qуот; је у Африци обустављен, док су друга станишта мајмуна попут оних где живе орангутани, затворена за јавност.

Није доказано да велики мајмуни могу да се заразе вирусом, али постоји страх да би „наши најближи рођаци&qуот; могли да се разболе.

Од корона вируса је ове недеље оболео разболео тигар у зоолошком врту у Бронксу.

Зато су тамо уведене нове мере како би се велике мачке и њихови неговатељи заштитили.

Докторка Кирстен Ђиларди је главна ветеринарка у организацији Доктори за гориле која се брине о овим животињама у шумама Руанде, Уганде и Демократске републике Конго.

„Не знамо да ли су се планинске гориле заразиле, за сада немамо никакве доказе&qуот;, навела је Ђиларди

„С обзиром да су планинске гориле осетљиве на људске патогене, знамо да би оне могле да развију болест респираторних органа&qуот;, каже она.

Планинске гориле (Горилла берингеи берингеи) су угрожена врста великог мајмуна која се налази само у шумама Руанде, Уганде и Конга. Све три земље су регистровале случајеве корона вируса код људи, при чему је „горила туризам&qуот; тренутно обустављен.

Социјално дистанцирање

Рад ветеринара и ренџера који се брину о дивљим горилама се наставља, али уз додатне мере предострожности.

„Много тога што тренутно практикујемо, у смислу социјалног дистанцирања и карантина, представља део препорука и за заштиту великих мајмуна&qуот;, навела је Ђиларди, која је и професор ветерине на Универзитету Калифорније у Дејвису.

korona virus respiratorni problemi
Гетти Имагес
Нови вирус је до породице корона вируса, која обухвата и обичну прехладу, САРС и МЕРС

Чак и пре епидемије, од људи се захтевало да се држе седам метара даље од горила у сваком тренутку.

Нова упутства Међународне уније за заштиту природе (МУЗП) позивају на минимално растојање од 10 метара од великих мајмуна, при чему су посете људи сведене на минимум.

Ниједна особа која је болесна или је била у контакту са болесним човеком у претходних 14 дана не би смела да се нађе у близини ових животиња.

Уз губитак станишта и ловокрадице, претња опстанку великих мајмуна је сада и вирус. Инфективне болести су сада на листи највећих претњи неким групама великих мајмуна.

Претходна истраживања су показала да шимпанзе могу да „закаче&qуот; обичну прехладу, док се сматра да је ебола вирус убио хиљаде њих и горила у Африци.

Orangutan
Гетти Имагес
Уточишта за орангутане су затворена

Серж Вич, професор биологије примата на универзитету Џон Мурс у Ливерпулу каже да су многе владе затвориле „горила туризам&qуот;, док истраживачи и они који пазе на велике мајмуне предузимају мере заштите.

„Још увек не знамо да ли су успели да се заразе, ни како вирус утиче на њихово здравље, а с обзиром то на какве последице има по људе, ради се о ризику који не можемо да дозволимо и морамо да предузмемо све мере предустрожности&qуот;, каже Вич.

Центар за рехабилитацију орангутана Сепилок на острву Борнео, једно је од бројних станишта великог мајмуна затворено за јавност.

Сузан Шивард, оснивачица хуманитарне организације Орангутан Аппеал УК је рекла да би ова болест могла бити фатална за већ угрожене мајмуне и да је то ризик који не смеју да дозволе.

„Ова организација ће урадити све што је потребно да орангутани остану здрави и безбедни&qуот;, каже Шевард.

Постоји четири врсте великих мајмуна: гориле (Африка), бонобо (Африка), орангутани (Азија) и шимпанзе (Африка). Људи су повезани с мајмунима, јер имају заједничког претка који је живео пре неколико милиона година.

korona virus
ББЦ
Banner
ББЦ

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 04.10.2020)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »