Упозорења ЕУ на опасни производ најчешћа за играчке

Бета 07.07.2020

Реаговања на упозорења на опасне производе у ЕУ из године у годину је све више, а упозорења се најчешће односе на играчке, показао је данас објављени извештај о раду система Европске комисије за спречавање продаје опасних производа на тржишту.

У 2019. су надлежни из 31 земље (ЕУ, Британија, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн) кроз тзв. систем брзог упозоравања разменили 2.243 упозорења на опасне производе, што је за резултат имало 4.477 реаговања.

Број реаговања односно акција био је за 10 одсто већи него годину дана раније и за 63 одсто већи него 2015, саопштила је Европска комисија.

Предузете акције укључују повлачење или уништавање производа од стране дистрибутера и малопродаваца пре него што стигну до потрошача и враћање небезбедних производа од стране корисника.

Према извештају, упозорења су се најчешће односила на играчке (29 одсто) а следе моторна возила (23 одсто) и електрични уређаји и опрема (8 одсто).

Бројна упозорења односила су се и на козметику, одећу, текстил и модне предмете, као и на производе за децу.

Највише је било упозорења на опасност од повређивања (27 одсто), затим на хемијске компоненте у производу (23 одсто) а следе упозорења на ризик од гушења код деце (13 одсто).

Комисија је указала и на нова упозорења, која нису обухваћена извештајем за 2019, регистрована од почетка пандемије корона вируса.

Тако су до 1. јула забележена 63 упозорења на заштитне маске и по три на заштитне комбинезоне, дезинфекциона средства за руке и УВ лампе.

Од 1. марта до 1. јула предузето је десет акција у вези маски и једна за дефинфекционо средство и то је додатно допринело хармонизацији мера против опасних производа и тиме унапређењу заштите потрошача широм Европе.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс рекао је представљајући извештај да Комисија ради са чланицама са циљем да се унапреди тестирање производа.

(Бета, 07.07.2020)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »