Осма НАТО недеља у Београду: Сарадња корисна и за стабилмост региона

Бета 22.07.2020

Учесници 8. Београдске НАТО недеље оценили су данас да је сарадња Србије са западном војном алијансом корисна за стабилност, безбедност и сарадњу у региону Западног Балкана.

Саветница генералног секретара НАТО за јавну дипломатију, Баиба Браже рекла је да још постоји јаз у односима Србије и НАТО, али да верује да се то може поправити дијалогом, који ће пре свега подстицати цивилно друштво.

"Користи од сарадње и тежње Србије и региона за интеграцијом у НАТО и ЕУ, сада су очигледни. То јача безбедност и стабилност, утемељује сарадњу и промовише миран суживот и међусобо разумевање. То истовремено повећава привлачност тих земаља страним инвеститорима", рекла је Браже.

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри је рекао да САД помажу Србији да достигне свој циљ европских интеграција.

Он је оценио да партнерство Србије и НАТО јасно пружа користи и НАТО и Србији, те да су односи унапређени упркос не тако добрим односима у прошлости.

Амбасадор Холандије у Србији Жил Бешор Плуг је истакао да је битан дијалог с јавношћу Србије због негативне перцепције Алијансе.

"Десила се пандемија и приоритети су се променили јер не можемо да организујемо конференције, али Ковид-19 нам је понудио неке нове шансе. Не подразумева се одбрана само од војне претње, него и од других, као што су сајбер тероризам, тероризам, миграције и болести. Сматрам да је НАТО у доброј позицији да координира победу над пандемијом", истакао је Плуг.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је у говору нагласио да су партнерски односи са НАТО нераздвојни део укупне спољнополитичке позиције Србије и настојања да регион буде трајно стабилан.

Указао је да су ти односи јасно дефинисани и да се заснивају на партнерској сарадњи у складу с политиком војне неутралности Србије.

"Од Алијансе очекујемо да с разумевањем сагледава и подржава наше приоритете, што се нарочито односи на КиМ, пошто је ситуација у покрајини за Србију главни политичко-безбедносни изазов. Сматрамо да само компромисно решење постигнуто кроз дијалог Београда и Приштине, и уз подршку међународне заједнице, може да обезбеди трајни мир и стабилност", истакао је Дачић.

Потпредседник Скупштине Србије, Владимир Маринковић, истакао је да је сарадња с НАТО битна за развој у многим областима, као што су стабилност у региону, образовање, наука и економија. Он је додао да је ниво сарадње с Алијансом понекад пресудан фактор за процену страних инвеститора да ли је нека држава повољна за пословање.

"Сарадња с НАТО увек значи стабилност, значи да је држава достигла висок ниво демократије, људских права и битна је за развој државе у будућности", навео је Маринковић у поздравном обраћању на 8. недељи НАТО.

Истакао је улогу САД у стабилности и развоју у региону и поздравио политику администрације председника САД Доналда Трампа која је, како је навео, донела нову енергију у региону.

"Србија заслужује да буде стратешки партнер САД и најбољи пријатељ којег Америка има у региону, иако изгледа другачије. Радимо на томе да то потврдимо и вратимо наше односе на ниво пре ратова", рекао је он.

Став Србије је неутралност, навео је Маринковић и додао да она нема амбиције да уђе у Алијансу, али је, услед пандемије, потребно појачати сарадњу и подићи је на виши ниво.

Осма Београдска НАТО недеља коју организује Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) због епидемије корона вируса се преноси на Јутјубу.

Скуп је почео јуче када су представљени резултати истраживања Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) о ставовима грађана Србије према чланству у Европској унији и НАТО. Показало се да 51 одсто грађана подржава "европски пут" Србије, 31 одсто је против, а 18 процената испитаника је рекло да не би изашло на референдум о уласку Србије у ЕУ.

Извршни директор ЦЕСИД-а, Бојан Клачар, рекао је на данашњем панелу да само девет одсто испитаника у Србији подржава улазак у НАТО, док је 72 одсто грађана против. Као разлог противљења 63 одсто је навело НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године.

(Бета, 07.22.2020)

Кључне речи

Коментари

Повезане вести »

Политика, најновије вести »