BBC vesti na srpskom

Председнички избори у Америци 2020: Округ у Индијани готово увек предвиди ко ће бити председник

Округ Виго у Индијани од 1888. године увек гласа за победника на председничким изборима у Америци, осим два пута.

BBC News 25.10.2020  |  Стивен Стар - Виго Каунти,
The Hayhursts on their farm
ББЦ
Хејхерстови на својој фарми

Становници округа Виго у савезној држави Индијани имају посебан дар. Сем у два случаја, 1908. и 1952. године, сваки кандидат за ког су гласали још од 1888. године постао је председник Америке.

Као последица тога, расположење међу гласачима округа Виго могло би да пружи увид остатку света у исход америчких председничких избора од 3. новембра.

За Сузан и Терија Хејхерста, то што су власници фарме од 1.700 хектара није их спречило да пропутују свет. Ишли су у Европу пословно и на одмор, а њихова 25-годишња ћерка Хејли студира моду у Лондону.

Али кад је у питању политика, за њих је изборна листа Доналда Трампа једина могућа опција.

Тери узгаја кукуруз и соју на југозападу округа и има двадесетак херефордских крава.

Савезна држава Индијана водећи је извозник соје, од чега се скоро половина извози у Кину.

Трговински рат Трампове администрације са Кином нагнао је Пекинг да одговори властитим порезом од 33 одсто на разну америчку соју 2018. године.

Али Хејхерст, дипломац Универзитета Пердју, сматра да је из тога америчка пољопривреда само изашла јача - спор је утихнуо, а порез је повучен.

Он сматра да је председник обавио изузетно добар посао.

„Предуго смо ми у Сједињеним Државама повлађивали тим другим земљама. Али мислим да сада много боље стојимо у нашим односима са Кином.&qуот;

„Трамп делује веома напрасито и веома безосећајно, и сви бисмо волели да је мало углађенији. Али, истовремено, можда је управо то оно што нам је у овом тренутку потребно.&qуот;

Госпођа Хејхерст сматра да остатак Америке често заборавља кључну улогу коју игра тзв. „земља прелета&qуот; - делови Америке које многи виде само са висине са авионских седишта.

„Ми нисмо затуцани сељаци; ми нисмо људи који ходају около у једноделним комбинезонима&qуот;, каже она.

„Пољопривреда је велики посао.&qуот;

Смештен на обалама реке Вобаш, становништво округа Виго прилично је равноправно подељено на рурално и урбано.

Равнотежу конзервативнијем становништву прави неколико колеџа и универзитета размештених по читавом округу, међу којима и Државни универзитет у Индијани, који је обично либералнији.

Округ Виго има још једну неуобичајену гласачку карактеристику.

Иако је Трамп овде лако добио изборе 2016. године, није било убедљивог победника на страни демократа, где су гласови били подељени између демократских кандидата Хилари Клинтон и Бернија Сандерса.

Штавише, граница која раздваја републиканце од демократа овде је често прилично магловита - није неуобичајено за локалне политичаре да прелећу из странке у странку, без претерано бурних реакција у јавности.

То је због тога што гласачи обични бирају човека, а не странку.

Али резултати локалних избора 2016. и 2018. године сугеришу да људи сада много мање мењају своје фаворите.

На 15 минута вожње на север од фарме Хејхерстових налази се Тера Хот, градић у ком живи око 60.000 људи.

Terre Haute
ББЦ

То је и локација великог федералног затвора, у ком се чувају осуђени отмичари авиона, чланови банде МС-13 и бели расисти као што је Дилан Руф, који је убио деветоро људи у цркви у Јужној Каролини 2015. године.

Као и на другим местима у САД, кафићи и ресторани у Тера Хоту претворили су се у ручаонице на отвореном у покушају да оживе економију у катастрофалној години пандемије корона вируса.

Управо овде, на дрвеној клупи на делу Авеније Вобаш, Пет Гудвин, демократа који се кандидује за једну од највиших позиција у округу - комесара - покушава да објасни динамику округа.

Он каже да овај град није баш „предводник промена&qуот; и да његова готово равномерна подела између руралних и урбаних грађана умногоме одсликава шире расположење у земљи.

„Можда смо делом због тога толике гласоноше.&qуот;

Питања као што су предложени нови затвор и скандал са покушајем подмићивања у локалној школској области вероватно ће бити крупне теме на локалним изборима наредног месеца.


Можда ће вас занимати видео о америчким изборима и религији


Али у председничким анкетама, Гудвин, који је осам година радио као градски инжењер, сматра да је дошло до удаљавања од Трампа.

„Нико није могао да предвиди промену којој смо присуствовали у последњих седам-осам месеци због председникове апсолутно неспретне реакције на пандемију&qуот;, каже он.

Многи људи можда то не желе да чују; имамо много следбеника председника Трампа. Али бројке не лажу. Урадио је јако лош посао.&qуот;

Гудман каже да је ентузијазам за председничког кандидата Демократске странке Џоа Бајдена све већи а да није било тако кад се Хилари Клинтон кандидовала 2016. године.

Пошто је Барак Обама овде однео победу и 2008. и 2012. године, пре четири године Трамп је убедљиво поразио Хилари Клинтон са 15 одсто предности или 6.002 гласа.

„Биће изузетно тесно&qуот;, каже Гудвин.

„Биће танко као жилет.&qуот;

Резултат ће можда зависити од гласача као што је 23-годишња Кајла Браун, која је прошлог маја дипломирала биологију на оближњем Институту за технологију Роуз-Хулман.

Упркос врло опречним стиловима и порукама из Трамповог и Бајденовог табора, она тек треба да се одлучи за кога ће гласати наредног месеца.

„То је веома тешка одлука, зато што ниједна од две опције које имамо није идеална&qуот;, каже она.

„Прилично је невероватно да се налазимо ту где смо и да имамо кандидате које имамо.&qуот;

Њу брину Бајденове године, док је одбијају Трампови коментари.

„Он је веома неотесан и за многе људе је његовор понашање понижавајуће&qуот;, каже она.


Можда ће вас занимати видео о америчким изборима и друштвеним мрежама


Као и многе друге заједнице широм Средњег запада, скорашњу социјално-економску прошлост округа Виго обележио је пад индустрије.

Колумбија рекордс овде је имала фабрику за штампање плоча и центар дистрибуције све до 1982. године, на врхунцу упошљававајући 6.200 људи.

Како је рецесија 2009. године угушила компаније широм земље, фирма која је наследила БМГ Колумбија хаус распала се у Тера Хоту и нестало је последњих 147 радних места.

Трампова администрација била је критикована у неким круговима зато што је опозвала стимулативне преговоре са демократама прошле недеље јер су могли да помогну власницима малих предузећа који су у великој стисци због ограничења уведених у борби против вируса.

Он се у кампањи представљао као изабрани кандидат служби за одржавање реда и закона, истовремено називајући демонстранте покрета Животи црнаца су важни „симболом мржње&qуот; и тврдећи - неистинито - да ће Џо Бајден смањити финансије службама реда и закона.

Последњих месеци у граду је забележен пораст броја провала.

Једна од мета лопова био је и Делиш кафе на северној страни Тера Хота - нова регистар каса, која је коштала више од 1.000 долара, украдена је у провали у септембру.

Али кад је у питању избор политичара, аутентичност а не ред и закон су приоритет за власницу кафетерије Сенку Делић.

„Трамп није политичар; он није углађен. Он је стваран&qуот;, каже она.

„Он ће рећи ствари које ћемо ви или ја рећи кад побеснимо.&qуот;

Senka Delich (left)
ББЦ
Сенка Делић (лево) воли Трампов патриотизам

Делић је у Америку дошла пре 27 година из бивше Југославије, пошто јој је муж убијен у рату у Босни.

Кад је стигла, морала је да узима одећу са отпада да би оденула себе и своје ћерке.

„Што је најважније Трамп воли ову земљу&qуот;, каже она.

Љубав према земљи и председникова, како каже, пословна способност, квалитети су које Делић дели с њим.

„Дошла сам овде немајући ништа; нисам говорила енглески. Сада имам два ресторана и кафетерију. Радим 16, 17 сати дневно; обожавам то&qуот;, каже она.

„Ако желите да радите, можете да остварите 'амерички сан'.&qуот;

„Ово је рај.&qуот;


***Стивен Стар је ирски новинар и аутор који је читаву деценију извештавао са Блиског истока пре него што се преселио у Охајо 2018. године.

Пронађите Стивена на Твитеру и Инстаграму.


Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 10.25.2020)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Друштво, најновије вести »